Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
  • Maandag
    08:00 - 16:30
  • Dinsdag
    08:00 - 16:30
  • Woensdag
    08:00 - 16:30
  • Donderdag
    08:00 - 16:30
  • Vrijdag
    08:00 - 16:30
  • Zaterdag
    Gesloten
  • Zondag
    Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Ik heb last van een kaakgewrichtontsteking, wat nu?

Een kaakgewrichtontsteking is vervelend en belemmert de dagelijkse bezigheden zoals eten, tandenpoetsen, praten en lachen. Wanneer de kaken in beweging komen, zorgt de ontsteking ervoor dat u een vervelend gevoel in uw kaken ervaart. Lees verder om meer te weten te komen over hoe kaakgewrichtontsteking ontstaat en wat u er tegen kunt doen.

Wat is een kaakgewrichtontsteking?

Een kaakgewrichtontsteking zorgt ervoor dat het kauworgaan niet functioneert zoals gewoonlijk. Het kauworgaan is een verzamelnaam voor gebit, kaakgewricht, kauwspieren en omliggende zenuwen en bloedvaten. Door een kaakgewrichtontsteking ervaart u ongemak in het gebruik van dit gewricht, bijvoorbeeld terwijl u praat, eet of lacht. Dit gaat dan gepaard met een knakkend en pijnlijk gevoel in de kaken. In de meeste gevallen is een kaakgewrichtontsteking niet gevaarlijk, maar voornamelijk hinderlijk.

Oorzaak kaakgewrichtontsteking

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor u last heeft van een kaakgewrichtontsteking. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Stress uit zich vaak door het onnatuurlijk aanspannen van het gebit, bijvoorbeeld door extra hard de kiezen op elkaar te drukken of te knarsetanden. Het aanspannen van het gebit kan ook vaak gebeuren tijdens het slapen, sporten of concentreren. Een andere mogelijke oorzaak is dat een verkeerde manier van kauwen de kaakgewrichtontsteking veroorzaakt, bijvoorbeeld doordat u maar met één zijde van uw gebit kauwt. Heeft u al langere tijd een gebitsprothese? Een verouderde en niet goed passende gebitsprothese kan dan resulteren in een kaakgewrichtontsteking.

Symptomen kaakgewrichtontsteking

Een kaakgewrichtontsteking kan de volgende klachten veroorzaken:

  • Pijn rondom de kaak
  • Knakkend geluid vanuit de kaak
  • Mond beperkt open kunnen doen
  • Hoofdpijn
  • Oorpijn
  • Verdikte kauwspieren

Wat te doen bij een kaakgewrichtontsteking?

In de meeste gevallen gaat een kaakgewrichtontsteking na enige tijd vanzelf over. Om pijn rondom de kaken te verzachten, kunt u ook enkele maatregelen thuis nemen. Vermijd bijvoorbeeld het eten van hard voedsel en het kauwen van kauwgom. Wanneer u wel eet, kauw dan rustig en neem kleine happen. Tot slot kunt u nog enkele oefeningen doen waarmee u de kaakspieren ontspant. Bij aanhoudende klachten is het altijd verstandig om een expert te raadplegen. Breng in dat geval een bezoek aan uw tandartspraktijk.  Voor verder vragen kunt u altijd contact met ons opnemen of bij ons langskomen door online een afspraak te maken wanneer u patiënt bent bij Tandartspraktijk van der Lee.

Blog Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?

Het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist

16 mei 2024
De tandarts en mondhygiënist: je ziet ze beide door de tandartspraktijk lopen. Maar wat is nou het verschil tussen de twee? We leggen het aan u uit.
Blog hoe vaak moet u naar de tandarts?

Hoe vaak moet u naar de tandarts?

15 mei 2024
Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is onmisbaar om uw gebit sterk en gezond te houden. Maar hoe vaak moet u naar de tandarts?

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen