Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
gebitjes-tandarts-van-der-lee

Gaatje in tand of kies?

Het is van belang om uw gebit goed te verzorgen op een gaatjes te voorkomen. Een gaatje in een tand of kies kan voor vervelende problemen zorgen. Om deze reden is het belangrijk om een gaatje te voorkomen, gaatjes vroegtijdig op te sporen en om een gaatje snel te laten behandelen bij de tandarts. Hieronder kunt u meer lezen over hoe het vullen van een gaatje in een tand of kies in zijn werk gaat.

Hoe ontstaat een gaatje in een tand of kies?

Gaatjes in het gebit ontstaan niet zomaar. Hier gaat meestal een langere tijd overheen, voordat een gaatje echt klachten geeft. Doordat u de hele dag door eet en drinkt, komen er allerlei stoffen in uw speeksel. Speeksel zit vol met bacteriën en met voedsel erbij ontstaat er tandplak. Bacteriën zorgen ervoor dat de voedselresten in zuur veranderen. Dit zuur kan door het glazuur van uw tanden heen ‘bijten’. Hier begint het gaatje in uw tand of kies.

Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast. Hierdoor is het raadzaam om, wanneer er een gaatje in een kies of tand ontdekt wordt, dit zo snel mogelijk te laten vullen.

Het ontstaan van een gaatje kan op alle leeftijden voorkomen. Ook bij baby’s en kinderen kunnen gaatjes in het gebit al voorkomen. Het krijgen van een gaatje is niet altijd te voorkomen. Dit is een natuurlijk proces, doordat we de gehele dag door ons gebit belasten door voeding. Het ontstaan van gaatjes kan per persoon enorm verschillen. Sommige mensen hebben nooit last van gaatjes, terwijl anderen ondanks een goede verzorging regelmatig gaatjes hebben.

Hoe wordt een gaatje gevuld?

Eerst krijgt u een klemmetje om uw tand of kies waar een gaatje in zit met daaromheen een doekje van rubber. Dit zorgt ervoor dat het speeksel (met bacteriën) uit de tand blijft tijdens het boren. Vervolgens gebruikt de tandarts een boor met een klein diamantsteentje om een gedeelte van uw glazuur weg te boren. Hierdoor kan de tandarts beter bij het aangetaste tandbeen. Daarna verwijdert de tandarts met een zachte boor het aangetaste tandbeen. Wanneer dit gebeurd is, kan de tandarts beginnen met het vullen van het gaatje. Voor gaatjes wordt composiet (witte, vezelversterkte kunststof) als vulling gebruikt. Met een speciale lijm wordt de vulling vervolgens aan de tand vastgeplakt.

Doet het pijn om een gaatje te vullen?

Of het vullen van een gaatje pijn kan doen, is afhankelijk van de diepte van het gat dat gevuld moet worden. Daarnaast is de pijngrens per persoon verschillend. Wilt u er zeker van zijn dat u geen pijn heeft bij het vullen van een gaatje, vraag dan om een verdoving. Door de verdoving zult u niets voelen tijdens het boren.

Hoe lang duurt het vullen van een gaatje?

De behandeling van een gaatje duurt ongeveer tussen de 15 minuten en 60 minuten. Hoe snel het vullen van een gaatje gaat is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de behandeling.

Hoe voorkom ik gaatjes?

Beginnende gaatjes kunt u goed verhelpen door goed te poetsen. Ook kan uw tandarts een fluoride laagje aanbrengen op uw tand of kies. Wanneer u eenmaal een gaatje heeft, is nietsdoen geen optie. Een gaatje zorgt voor ongemak en pijn. Daarnaast kan uw tand of kies onbehandeld nog meer beschadigen wanneer u het gaatje niet laat behandelen.

Hebt u een gaatje in uw tand of kies? Of denkt u dat één van uw kinderen een gaatje heeft? Dan moet dat natuurlijk gevuld worden. Bij Tandarts van der Lee in Leeuwarden kunnen wij dit voor u regelen. Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Online inschrijven

Andere behandelingen

Wortelkanaalbehandeling

Veel mensen zien op tegen een wortelkanaalbehandeling. Onze angsttandarts begeleidt u.
Naar behandeling

Tandvleesproblemen

Tandvleesproblemen? Het is belangrijk om dit te laten behandelen. Hier vindt u meer informatie.
Naar behandeling

Orthodontie

Bij Tandartspraktijk van der Lee kunt u nu ook terecht voor orthodontie. Lees meer.
Naar behandeling

Tandimplantaten

Ook voor tandimplantaten bent u bij ons aan het juiste adres. Lees meer!
Naar behandeling

Tanden bleken

Laat uw tanden op een veilige manier bij ons bleken. Lees meer over de behandeling.
Naar behandeling

Tand of kies trekken

Moet er een tand of kies getrokken worden? Wij leggen u uit wat u kunt verwachten.
Naar behandeling

Gebitsrenovatie

Wilt u een gebitsrenovatie laten uitvoeren? Wij leggen u uit wat deze behandeling inhoudt.
Naar behandeling

Gebitsprothese

Heeft u een gebitsprothese nodig? Ook daarvoor kunt u terecht bij Tandartspraktijk Van der Lee.
Naar behandeling

Kroon

Een kroon laten plaatsen: wat kost het en hoe werkt het? Wij leggen het u uit!
Naar behandeling

Brug

Een brug laten zetten bij de tandarts: hoe werkt dat eigenlijk precies? Wij leggen het u op deze pagina uit.
Naar behandeling
Vorige
Volgende