Gaatje in tand of kies?

Heeft u een gaatje in uw tand of kies? Het is belangrijk om een gaatje in een tand of kies direct te laten behandelen, zodat u voorkomt dat het uitgroeit tot een groter probleem. Hieronder kunt u meer lezen over hoe deze behandeling in zijn werk gaat.

Hoe ontstaat een gaatje?

Doordat u de hele dag door eet en drinkt, komen er allerlei stoffen in uw speeksel. Speeksel zit vol met bacteriën en met voedsel erbij onstaat er tandplak. Bacteriën zorgen ervoor dat de voedselresten in zuur veranderen. Dit zuur kan door het glazuur heen ‘bijten’. Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast.  Hierdoor is het raadzaam om, wanneer er een gaatje ontdekt wordt, dit zo snel mogelijk te laten vullen.

Hoe wordt een gaatje gevuld?

Eerst krijgt u een klemmetje om uw tand met daar omheen een plastic doekje. Dit zorgt ervoor dat het speeksel (met bacteriën) uit de tand blijft tijdens het boren. Vervolgens gebruikt de tandarts een boor met een klein diamantsteentje om een gedeelte van uw glazuur weg te boren. Hierdoor kan hij beter bij het aangetaste tandbeen. Daarna verwijdert hij met een zachte boor het aangetaste tandbeen. Wanneer dit gebeurd is, kan de tandarts beginnen te vullen. Voor kleine gaatjes wordt een witte kunstof als vulling gebruikt. Wanneer het gat groter is moet er een zilveren vulling gebruikt worden. Met een speciale lijm wordt de vulling aan de tand vastgeplakt.

Doet het pijn om een gaatje te vullen?

Een gaatje vullen hoeft geen pijn te doen. Het boren kan, verschillend per persoon en diepte van het gat, pijn doen. Wanneer u veel last heeft van het boren kunt u vragen om een verdoving. Door de verdoving zult u niks voelen tijdens het boren.

Hebt u een gaatje in uw tand of kies? Of denkt u dat één van uw kinderen een gaatje heeft? Dan moet dat natuurlijk gevuld worden. Bij Tandarts van der Lee in Leeuwarden kunnen wij dit voor u regelen. Dus komt u uit de regio Leeuwarden en moet u een gaatje vullen laten? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

 

 

Online een afspraak maken?

Een afspraak maken kan bij ons gewoon online, eenvoudig en snel. Via de e-mail of het online formulier. Telefonisch kan natuurlijk ook.

 

Als nieuwe patiënt inschrijven?

Wisselen van tandarts? Schrijft u zich bij ons in als nieuwe patiënt. Vul uw gegevens in, wij maken dan uw eerste afspraak.

 

Contact met ons opnemen?

Wilt u graag eerst meer informatie over onze praktijk? Wij staan graag voor u klaar! Neem gerust vandaag nog contact met ons op.