Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag gesloten
Gesloten
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartsen bij Tandarts van der Lee

Sealen

Sealen is een beschermende behandeling van de kiezen. In de kauwvlakken van de kiezen kunnen groeven ontstaan waar gemakkelijk etensresten in kunnen achterblijven. De groeven zijn vaak lastig schoon te maken met een tandenborstel, waardoor uw kind het risico loopt op gaatjes. Dit willen we natuurlijk voorkomen en dat doen we door de kiezen te sealen. We leggen een laagje om de kies van een speciaal kunsthars of fluoridehoudend cement: het sealant. Het laagje zorgt ervoor dat bacteriën niet meer in de groeven van de kies terecht kunnen komen. Uw kind is hierdoor dus beter beschermd tegen gaatjes!

Voor wie is sealen bedoeld?

Het sealen van kiezen is vooral nuttig voor kinderen bij wie de kiezen net volledig doorgebroken zijn. Meestal sealen wij dan ook kiezen van kinderen die net hun melkgebit gewisseld hebben. Een gesealde kies blijft jarenlang beschermd. In de meeste gevallen is sealen dus ook eenmalig en hoeft uw kind niet terug te komen voor een herhaling van de behandeling.

Hoe wij bij sealen te werk gaan

Wanneer uw kind bij ons komt om de kiezen te sealen, is de eerste stap het reinigen van de kiezen. Dit doen wij met een borsteltje en wat speciale polijstpasta. Vervolgens zorgen we dat we goed bij de kiezen kunnen komen tijdens het sealen. Dit is erg belangrijk, want we willen natuurlijk dat de kiezen zo netjes en volledig mogelijk geseald worden! Daarom leggen we in de wang van uw kind wattenrollen of een rubberen lapje. Hierdoor komt er geen speeksel meer bij de kiezen.

De volgende stap is het ruw maken van de kiezen, zodat de sealant goed blijft plakken. Uw kind zal hier niets van voelen. We brengen een klein beetje zuur aan op de kiezen, waardoor deze ruwer zal worden. Na zo’n 20 seconden is zijn de kiezen klaar om geseald te worden. Met een kwastje brengen we de sealant aan. Deze laten we uit zichzelf opdrogen, soms schijnen we met een speciale blauwe lamp op het kauwoppervlak om de sealant sneller te laten drogen. Als laatste controleren we of het sealen goed is gegaan. Zit de sealant goed op zijn plaats? Dan kunnen jullie weer lekker naar huis.

Behandeld met extra aandacht

Hoewel een behandeling als sealen niet pijnlijk is, kan het voor uw kind toch heel spannend zijn om de behandeling te ondergaan. Onze tandartsen en assistentes zullen er daarom altijd voor zorgen dat uw kind op zijn gemak gesteld wordt. Wilt u meer weten over de seal-behandeling of over onze kindertandartspraktijk? Neem contact met ons op, wij beantwoorden graag uw vragen.

Andere behandelingen

OMFT

Oro-myofunctionele therapie helpt uw kind om de mondspieren goed te gebruiken. Lees meer over deze behandeling.
Naar behandeling

Gaatjes

Wij vertellen u alles over de behandeling van gaatjes bij kinderen én hoe u deze in de toekomst kunt voorkomen.
Naar behandeling

Tanden wisselen

Tanden wisselen is een spannende gebeurtenis. Lees hier alles over de wisselfase van uw kind. 
Naar behandeling

Orthodontie

Heeft uw kind een beugel nodig? Lees alles over orthodontie bij kinderen. 
Naar behandeling

Doorkomende tandjes

Wij vertellen u alles wat u moet weten over doorkomende tandjes. Lees meer!
Naar behandeling

Tanden poetsen

Hoe u de tanden van uw kind op de juiste manier gezond houdt? Wij leggen het aan u uit.
Naar behandeling
Vorige
Volgende