Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartsen bij Tandarts van der Lee

Gaatjes bij kinderen

Iedereen wil een gezond en sterk gebit voor zijn kind. Toch krijgen kinderen helaas sneller gaatjes dan volwassenen. Dit komt doordat het glazuur van de melktanden zachter is. Het is daarom van groot belang om goed te poetsen. Wij leggen u uit hoe gaatjes bij kinderen ontstaan, hoe ze zijn te behandelen en hoe u ze in de toekomst kunt voorkomen.

Hoe ontstaan gaatjes bij kinderen?

Wanneer bacteriën in de mond een plakkerige substantie vormen, dan noemen we dat tandplak. Wanneer dit in contact komt met eten en drinken, dan creëert het zuur. Het zuur erodeert vervolgens het glazuur van de tanden, waardoor er een gaatje kan ontstaan.

Een aanhoudende slechte adem, pijn of gevoelige tanden kunnen op een gaatje in het kindergebit wijzen. Soms is het gaatje te zien als een wit, kalkachtig plekje of een donkere plek op de kies of tand. Vermoedt u dat uw kind een gaatje heeft? Maak dan direct een afspraak.

Gratis naar de kindertandarts

Kinderen gaan gratis naar de tandarts: dit is namelijk onderdeel van de basisverzekering. Veel mensen weten dit niet. Hierdoor gaat maar liefst 25% van de kinderen nooit naar de tandarts. Dat is heel erg zonde! Het is namelijk ontzettend belangrijk dat het gebit van uw kind regelmatig gecontroleerd wordt. Een ongezond melkgebit kan ervoor zorgen dat het tanden wisselen minder goed verloopt, wat weer nadelig is voor het blijvend gebit.

Gaatjes in het melkgebit

Gaatjes in het melkgebit worden niet altijd gevuld. Soms is een gaatje zo klein, dat wij het gaatje kunnen dichten door een laagje fluoridegel- of lak aan te brengen. Is het gaatje ernstiger? Dan kunnen we het aangetaste materiaal verwijderen en een vulling aanbrengen.

Bij tandartspraktijk Van der Lee werken we volgens de ’tell-show-do methode’. Hierbij worden de verschillende fasen van de behandeling aangekondigd, getoond en vervolgens uitgevoerd. Zo bepalen wij samen met uw kind hoe de behandeling verloopt.

Voorkomen is beter dan genezen

Melktanden zijn van invloed op het permanente gebit dat uw kind later krijgt. Bacteriën kunnen namelijk overslaan op de tanden of kiezen die zich onder het melkgebit aan het ontwikkelen zijn. Begin daarom met tanden poetsen vanaf het moment dat er tandjes doorkomen. Wilt u meer weten over gaatjes bij kinderen? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Wij zien u graag terug in onze praktijk!

Andere behandelingen

OMFT

Oro-myofunctionele therapie helpt uw kind om de mondspieren goed te gebruiken. Lees meer over deze behandeling.
Naar behandeling

Tanden wisselen

Tanden wisselen is een spannende gebeurtenis. Lees hier alles over de wisselfase van uw kind. 
Naar behandeling

Orthodontie

Heeft uw kind een beugel nodig? Lees alles over orthodontie bij kinderen. 
Naar behandeling

Doorkomende tandjes

Wij vertellen u alles wat u moet weten over doorkomende tandjes. Lees meer!
Naar behandeling

Sealen

Met sealen worden de kiezen van uw kind goed beschermd. Lees hier meer.
Naar behandeling

Tanden poetsen

Hoe u de tanden van uw kind op de juiste manier gezond houdt? Wij leggen het aan u uit.
Naar behandeling
Vorige
Volgende