Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag gesloten
Gesloten
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
gebitjes-tandarts-van-der-lee

Een tand laten trekken?

Soms is het nodig om een tand of kies te laten trekken. Hieronder wordt uitgelegd hoe deze behandeling in zijn werk gaat.

Waarom moet een tand of kies getrokken worden?

Wanneer een tand of kies is aangetast door tandbederf of tandvleesontsteking, is het soms niet meer mogelijk om de tand in kwestie te behouden. In dit geval zal de tand of kies getrokken moeten worden. Ook kan het voorkomen dat er te weinig ruimte is voor andere tanden en kiezen en dat er een tand of kies verwijderd moet worden om ruimte te maken. Dit gebeurt meestal in combinatie met een beugel. Wanneer verstandskiezen niet goed doorbreken of er te weinig ruimte in de kaak aanwezig is, wordt er soms voor gekozen om ze preventief te trekken.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het trekken?

Heeft u een afspraak voor het trekken van een tand of kies? Zorg dat u van tevoren goed eet. Wanneer u geneesmiddelen slikt, dan kunt u deze gewoon innemen. Slikt u bloedverdunners? Meld dit dan wel even bij uw tandarts. In dat geval moet u namelijk, in overleg met uw arts, tijdelijk stoppen met deze medicijnen.

Hoe gaat een tand trekken in zijn werk?

Eerst wordt er een verdoving gegeven. Vervolgens maakt de tandarts het tandvlees rond de kies of tand die getrokken moet worden een beetje los. Hiermee probeert hij alvast wat beweging in de tand of kies te krijgen. Dit kan een wat ongemakkelijk gevoel geven, maar het is niet pijnlijk. Hierna wordt de tand of kies met een tang getrokken. In sommige gevallen is het nodig om u naar een kaakchirurg te verwijzen. Dit gebeurt vaak met verstandskiezen. Een kaakchirurg beschikt over nog meer andere instrumenten om goed bij de kies te kunnen komen.

Het hangt van de grootte van de wond en de mate van de te verwachten nabloeding af of er gehecht zal moeten worden. Wanneer er wel gehecht moet worden, dan gebeurt dit met speciaal hechtdraad. Dit draad lost na verloop van tijd vanzelf op.

Wat kunt u verwachten na het trekken?

De verdoving die u hebt gekregen zal na één tot vier uur uitgewerkt raken. Hierna kunt u pijn verwachten. Dit is een normale reactie van uw lichaam. U kunt de pijn onderdrukken met een pijnstiller als paracetamol. Aspirine kunt u beter vermijden: deze pijnstiller gaat bloedstolling tegen waardoor uw wond langer open blijft.

Wanneer de wond na een paar uur nog steeds bloedt, is het raadzaam om contact op te nemen met uw tandarts. Het is ook mogelijk dat u lichte koorts krijgt na het trekken van een tand of kies. Wanneer uw lichaamstemperatuur hoger wordt dan 39°C is het raadzaam om contact op te nemen met de tandarts. Wanneer u een dikke wang krijgt na het trekken, kunt u de  zwelling verminderen door het gezicht te koelen. De zwelling kan tot drie dagen na het trekken nog toenemen. Indien de zwelling blijft toenemen of u slikklachten krijgt is het verstandig om contact op te nemen met uw tandarts.

Wanneer is de wond genezen?

Het zal ongeveer tien dagen duren tot de wond volledig dicht is. De wond zal het snelst genezen wanneer het bloed in de wond goed kan stollen. Het is daarom raadzaam om de eerste dag niet krachtig de mond te spoelen. U kunt na een of twee uur weer voorzichtig gaan eten of drinken. Roken en alcohol vertragen de wondgenezing. Ook de eerdergenoemde medicijnen met aspirines bevorderen de genezing niet. Hier kunt u dus beter van afzien.

Moet u binnenkort een tand laten trekken? Of misschien hebt u een ontstoken kies die getrokken moet worden. En bent u woonachtig in de regio Leeuwarden? Dan kunt u uiteraard bij Tandartspraktijk van der Lee terecht. Wij kunnen uw tand of ontstoken kies trekken en dat gebeurt met een verdoving. Wilt u meer informatie over deze ingreep? Neem snel contact met ons op.

Online inschrijven

Andere behandelingen

Wortelkanaalbehandeling

Veel mensen zien op tegen een wortelkanaalbehandeling. Onze angsttandarts begeleidt u.
Naar behandeling

Tandvleesproblemen

Tandvleesproblemen? Het is belangrijk om dit te laten behandelen. Hier vindt u meer informatie.
Naar behandeling

Orthodontie

Bij Tandartspraktijk van der Lee kunt u nu ook terecht voor orthodontie. Lees meer.
Naar behandeling

Tandimplantaten

Ook voor tandimplantaten bent u bij ons aan het juiste adres. Lees meer!
Naar behandeling

Tanden bleken

Laat uw tanden op een veilige manier bij ons bleken. Lees meer over de behandeling.
Naar behandeling

Gebitsrenovatie

Wilt u een gebitsrenovatie laten uitvoeren? Wij leggen u uit wat deze behandeling inhoudt.
Naar behandeling

Gebitsprothese

Heeft u een gebitsprothese nodig? Ook daarvoor kunt u terecht bij Tandartspraktijk Van der Lee.
Naar behandeling

Kroon

Een kroon laten plaatsen: wat kost het en hoe werkt het? Wij leggen het u uit!
Naar behandeling

Gaatjes

Het is belangrijk om een gaatje in een tand of kies direct te laten behandelen. Lees hieronder meer!
Naar behandeling

Brug

Een brug laten zetten bij de tandarts: hoe werkt dat eigenlijk precies? Wij leggen het u op deze pagina uit.
Naar behandeling
Vorige
Volgende