Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag gesloten
Gesloten
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartsen bij Tandarts van der Lee

Tanden wisselen

Tanden wisselen is voor veel kinderen een spannende gebeurtenis. Dan word je pas echt groot! Kinderen wisselen hun tanden gewoonlijk wanneer zij tussen de 5 en 14 jaar oud zijn. Natuurlijk zijn er altijd kinderen die iets eerder of juist iets later beginnen met tanden wisselen. Wij vertellen u alles over de wisselfase van uw kind.

Het proces van tanden wisselen

Al voordat het tanden wisselen begint, liggen de blijvende tanden en kiezen klaar in de kaak, onder het melkgebit. Wanneer uw kind 5 of 6 jaar oud is, komen de eerste kiezen van het blijvend gebit door. Doordat deze kiezen achter het melkgebit zitten, worden ze vaak niet opgemerkt. Bij de tanden en kiezen die hierna doorkomen valt er eerst een melktand- of kies uit om plaats te maken voor zijn opvolger.

Waarom wisselen we?

We wisselen onze tanden omdat het melkgebit niet sterk genoeg is om ons hele leven te gebruiken. Er komen dus sterkere tanden en kiezen voor in de plaats. Tanden en kiezen uit het melkgebit komen los doordat er een blijvende tand of kies tegen de wortel aandrukt. Door het lichaam wordt er een handig stofje aangemaakt dat de wortel van de melktand of -kies langzaam oplost. Hierdoor valt het melkgebit er uiteindelijk gemakkelijk uit en wisselen we van gebit.

Pijn bij tanden wisselen

Soms komt een tand of kies heel gemakkelijk los en soms blijft een tand nog even half vastzitten. Hierdoor ontstaat een ‘wiebeltand’. Een wiebeltand kan erg vervelend zijn en voor ongemak zorgen. Een kinderparacetamol kan helpen om de pijn te verlichten. Zorg er ook voor dat u de tand voorzichtig blijft poetsen. Blijft de pijn lang aanhouden? Of lijkt de melktand of -kies maar niet los te laten? Wij kunnen helpen om de tand op een goede, pijnloze manier te verwijderen. Neem daarvoor contact met ons op.

Voorkomen is beter dan genezen

Als uw kind van tand wisselt, ontstaat er eerst een gat in het gebit. De nieuwe tand of kies is onderweg naar de definitieve positie in het gebied. Direct nadat de eerste puntjes van een nieuwe tand of kies doorbreken, is het zaak om goed te poetsen. Het glazuur is dan namelijk nog niet helemaal uitgehard. Gebruik hiervoor een speciale tandpasta die helpt om de tanden en kiezen goed verder uit te laten harden. Kiezen uit het blijvend gebit kunt u laten sealen, zodat deze goed beschermd zijn tegen het ontstaan van gaatjes.

Controle bij de kindertandarts

Is uw kind de tanden aan het wisselen? Het is dan belangrijk dat de kindertandarts het gebit regelmatig controleert, om te zien of alles goed gaat. Zo krijgt uw kind straks een gezond blijvend gebit. Daarnaast helpt het om een tandartsbezoek een regulier onderdeel van het leven te laten zijn.

Bij Tandartspraktijk Van der Lee laten wij uw kind langzaam wennen aan het naar de tandarts gaan. Dit doen we volgens de tell-show-do methode. Hierbij leggen we alles uit wat we doen en doen we precies wat we zeggen. Meer weten? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Andere behandelingen

OMFT

Oro-myofunctionele therapie helpt uw kind om de mondspieren goed te gebruiken. Lees meer over deze behandeling.
Naar behandeling

Gaatjes

Wij vertellen u alles over de behandeling van gaatjes bij kinderen én hoe u deze in de toekomst kunt voorkomen.
Naar behandeling

Orthodontie

Heeft uw kind een beugel nodig? Lees alles over orthodontie bij kinderen. 
Naar behandeling

Doorkomende tandjes

Wij vertellen u alles wat u moet weten over doorkomende tandjes. Lees meer!
Naar behandeling

Sealen

Met sealen worden de kiezen van uw kind goed beschermd. Lees hier meer.
Naar behandeling

Tanden poetsen

Hoe u de tanden van uw kind op de juiste manier gezond houdt? Wij leggen het aan u uit.
Naar behandeling
Vorige
Volgende