Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
  • Maandag
    08:00 - 16:30
  • Dinsdag
    08:00 - 16:30
  • Woensdag
    08:00 - 16:30
  • Donderdag
    08:00 - 16:30
  • Vrijdag
    08:00 - 16:30
  • Zaterdag
    Gesloten
  • Zondag
    Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Tips voor een frisse adem

Geplaatst op 21 juli 2020

Het hebben van een frisse adem is fijn voor zowel uzelf als uw omgeving. Iedereen kan last hebben van een slechte adem. Gelukkig zijn er een aantal manieren om te zorgen voor een frisse adem. We geven een aantal tips.

Oorzaak van een slechte adem

Het hebben van een slechte adem kan iedereen overkomen. Een slechte adem ontstaat door bacteriën in de mond. De bacteriën zetten voedselresten om in gas, zoals zwavelstof, dat voor een vervelende geur kan zorgen. De bacteriën ontstaan in de meeste gevallen door bijvoorbeeld aanslag op de tong, ontstoken tandvlees of etensresten tussen de tanden en kiezen. Ook stress of maagklachten kunnen een slechte adem veroorzaken, deze oorzaken komen echter veel minder vaak voor.

Heb ik een slechte adem?

Het is soms lastig na te gaan of u last heeft van een slechte adem. Het gebeurt niet altijd dat mensen in uw omgeving het eerlijk tegen u zeggen. Er bestaat een makkelijke manier om de geur van uw adem te testen. Geef de achterkant van uw hand een likje en ruik hieraan. Ruikt het vreemd of niet lekker? Dan is de kans groot dat uw adem ook niet heel lekker ruikt.

Ochtendadem

Veel mensen hebben ‘s ochtends last van ochtendadem die net iets anders ruikt dan de rest van de dag. Deze geur ontstaat doordat u ‘s nachts een langere tijd niet eet en drinkt, waardoor de bacteriën hun werk kunnen gaan. Op het moment dat u de dag start en gaat eten, drinken of uw tanden poetsen is de ochtendadem in de meeste gevallen verdwenen.

Tips voor een frisse adem

Gelukkig zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat u fris voor de dag komt. Het belangrijkste is een goede mondhygiëne en gebitsverzorging. Helaas helpen pepermuntjes niet, de volgende tips wel:

  • Poets twee keer per dag met fluoridetandpasta.
  • Gebruik tandenstokers of ragers om de ruimtes tussen de tanden en de kiezen schoon te houden. Daarnaast voorkomt het gebruik van tandenstokers ontstoken tandvlees.
  • Een slechte adem ontstaat vaak door veel aanslag op de tong. Gebruik een tongschraper om uw tong goed schoon te houden. Zodoende krijgen de bacteriën op de tong geen kans om zich om te zetten tot gassen.
  • Ga twee keer per jaar naar de mondhygiënist voor een goede schoonmaakbeurt.
  • Eet en drink regelmatig, zodat de zuurgraad verandert in uw mond. Zodoende worden er minder gassen gemaakt door bacteriën. Drink lekker veel water, dat is goed voor het hele lijf!
  • Stop met roken en drink alcohol met mate
  • Weet wat u eet; bepaalde voedingsmiddelen kunnen een slechtere adem veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan (rauwe) knoflook, rauwe uien en gefrituurd voedsel. Ook is het verstandig om minder suiker te eten; bacteriën vermenigvuldigen zich sneller in een suikerrijke omgeving.

Halitose

Het regelmatig last hebben van slechte adem kan duiden op halitose. Uw tandarts of mondhygiënist moet deze diagnose stellen. Ongeveer 1 op de 7 personen heeft last van halitose. Gelukkig is het in de meeste gevallen te verhelpen, onder andere door het volgen van bovenstaande adviezen.

 

Heeft u last van een slechte adem en wilt u advies? Maak een afspraak, we helpen u graag.

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen
Blog over fluoride bij de tandarts

Fluoride bij de tandarts

11 april 2024
Fluoride draagt bij aan een gezond en sterk gebit. Meer over de werking van fluoride en de veiligheid ervan leest u in deze blog.
Blog over tandpijn door stress

Tandpijn door stress

03 april 2024
Gevoelige tanden, kramp in uw kaken en slijtage; dat kan veroorzaakt worden door stress. Hier leest u meer over de oorzaak en wat u kunt doen om kaakpijn door stress te verminderen!