Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee

Het dragen van een beugel als volwassene

Het hebben van een beugel is niet alleen voorbehouden aan tieners. Ook als volwassene kunt u nog op latere leeftijd uw tanden laten rechtzetten met een beugel. In dit artikel zullen we ingaan op verschillende aspecten van het dragen van een beugel als volwassene, zoals de verschillende beugels en mogelijkheden die u heeft.

Wanneer kiest u voor een beugel als volwassene?

Een beugel zorgt ervoor dat uw gebit in gewenste stand wordt gezet. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een beugel de juiste keuze is voor uw gebit, bijvoorbeeld omdat:

 • Er sprake is van te veel of te weinig ruimte in uw gebit
 • Uw tanden en kiezen niet juist op elkaar aansluiten, wat problemen kan veroorzaken bij het kauwen en spreken
 • U kampt met scheve of naar voren stekende tanden

Uiteindelijk zal de tandarts beoordelen of het plaatsen van een beugel zinvol is of niet voor uw situatie.

Een beugel voor volwassenen

Het beste is om in de kinderjaren al een beugel te hebben, omdat het gebit dan nog in ontwikkeling is. De kaken zijn dan nog in ontwikkeling en daardoor makkelijker te beïnvloeden. Maar dit betekent niet dat het als volwassene geen zin meer heeft om een beugel te nemen. Een beugel is dan nog steeds in staat om het gebit in de gewenste stand te krijgen.

Welke opties aan beugels heb ik?

Er bestaan natuurlijk verschillende soorten beugels. Sommige beugels verschillen van functionaliteit, andere beugels hebben voornamelijk een verschil in uiterlijk. We bespreken hieronder kort de verschillende beugels. Neem daarnaast ook de verschillende opties door met uw tandarts of orthodontist om samen te bepalen welke beugel voor u als volwassene het meest geschikt is.

Vaste beugel

Een veelvoorkomende beugel is de vaste beugel, ook wel bekend als slotjesbeugel. Op elke tand worden slotjes bevestigd, die aan elkaar zitten door een gespannen draad. Hierdoor worden de tanden op den duur in de juiste positie getrokken.

Onzichtbare beugel

We begrijpen dat u als volwassenen misschien ook een minder opvallend exemplaar wilt. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook onzichtbare beugels beschikbaar. Deze onzichtbare beugel bedekt het hele gebit, maar is door de transparantie nauwelijks zichtbaar. De onzichtbare beugel is uitneembaar zodat u comfortabel kunt eten en ‘s avonds uw tanden kunt poetsen. Wij zijn Air®aligner-gecertificeerd, waardoor u bij ons terecht kunt voor deze onzichtbare beugel.

Linguale beugel

Er bestaat daarnaast ook een linguale beugel. Deze lijkt qua uiterlijk op de vaste beugel, maar is nauwelijks zichtbaar omdat deze aan de binnenkant van het gebit wordt geplaatst, in plaats van de buitenkant. Er worden slotjes aan de binnenkant van uw gebit geplaatst, die aan elkaar worden gespannen door middel van een draad.

Kosten beugel volwassenen

Wat kost nou zo’n beugel? De kosten van een beugel voor volwassenen kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het type beugel, de duur van de behandeling en de complexiteit van de stand van uw gebit. Vanuit de basisverzekering wordt hier niks van vergoed. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kan het zijn dat een deel van de kosten worden gedekt. Het is daarom aan te raden om altijd uw polis na te gaan.

Orthodontie bij Tandartspraktijk van der Lee

Bij Tandartspraktijk van der Lee bieden we op dit moment geen orthodontie aan. Mocht het erop wijzen dat een beugel voor u als volwassene een goede optie is, verwijzen we u door naar een orthodontist. Wij werken hierin samen met Orthodontist Finnema. Deze zal samen met u de stand van uw gebit bekijken en adviseren welke mogelijkheden er zijn voor een beugel voor u als volwassene.

Heeft u twijfels of wilt u de mogelijkheden met ons doornemen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen
Blog over fluoride bij de tandarts

Fluoride bij de tandarts

11 april 2024
Fluoride draagt bij aan een gezond en sterk gebit. Meer over de werking van fluoride en de veiligheid ervan leest u in deze blog.
Blog over tandpijn door stress

Tandpijn door stress

03 april 2024
Gevoelige tanden, kramp in uw kaken en slijtage; dat kan veroorzaakt worden door stress. Hier leest u meer over de oorzaak en wat u kunt doen om kaakpijn door stress te verminderen!