Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

De gevolgen van een vitaminetekort op de mondgezondheid

Om uw mond gezond te houden is het belangrijk om regelmatig uw tanden te poetsen en de ruimtes tussen de tanden schoon te houden. Maar ook voeding speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van de mondgezondheid. Zo is bekend dat het innemen van veel suikers een aanslag is op het glazuur van het gebit en daardoor gaatjes kunnen ontstaan. Maar ook vitamines spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van de mond. In dit artikel leest u meer over de relatie tussen vitaminetekorten en tandheelkundige problemen.

Vitaminetekort symptomen in de mond

Wanneer u een vitaminetekort heeft is dit waarschijnlijk merkbaar in uw mondgezondheid. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het tandvlees spontaan begint te bloeden of dat dit gebeurt tijdens het tandenpoetsen en stokeren. Of er ontstaan regelmatig aften in uw mond. Wanneer het vitaminetekort aanhoudt en mondproblemen niet worden behandeld, kan dit vervelende gevolgen hebben. Er kunnen onder andere gaatjes in uw gebit ontstaan of tandverlies kan optreden. Om problemen en ongemakken te voorkomen is het daarom belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen waardoor u verschillende vitaminen binnenkrijgt of een onrustige darm te onderkennen.

De volgende vitamines en mineralen zijn belangrijk voor het behoud van een goede mondgezondheid:

 • Vitamine A
 • Vitamine B3
 • Vitamine B12
 • Vitamine C
 • Vitamine D en K2
 • Vitamine E
 • Calcium
 • Magnesium
 • Zink
 • Foliumzuur
 • Omega 3

Mineralen zoals magnesium, calcium en zink zijn belangrijk bij het opbouwen van een sterk gebit. En foliumzuur zorgt ervoor dat ontstoken weefsel weer goed kan herstellen.

Vitamine A, B3, B12 en C voor gezond tandvlees (scheurbuik voorkomen)

Een tekort aan vitamine A, B3, B12 en C kan problemen met het tandvlees veroorzaken. Een slechte gezondheid van het tandvlees wordt onder andere aangetoond door bloedend tandvlees en aften. Om ontstoken tandvlees te verhelpen is het belangrijk dat u voldoende van deze vitaminen binnenkrijgt. De meeste klachten zullen dan vanzelf verdwijnen. Vitamine A kunt u binnenkrijgen door wortelen, eieren en boter te eten. Vitamine B3 zit veel in champignons, pinda’s, kip, zalm en tonijn en vitamine B12 in dierlijke producten, zoals yoghurt, eieren, kip en rundvlees. Vitamine C haalt u uit citrusvruchten, paprika, broccoli en aardappelen. Het is aannemelijk dat als u dagelijks genoeg groente en fruit eet, u voldoende vitamine C binnenkrijgt.

Wanneer u een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, is de kans groot dat u te weinig vitamine B12 binnenkrijgt. Daarom is het aan te raden om deze vitaminebehoefte aan te vullen met bijvoorbeeld vitamine B12-tabletten.

Vitamine D om gaatjes te voorkomen

In Nederland is al minder zon en we zijn veel binnen. Vitamines bijslikken mag het hele jaar door. Vitamine D houdt u niet alleen op peil door een wandeling buiten te maken in de zon. Ook zit vitamine D in verschillende voedingswaren. Voldoende inname van vitamine D beschermt uw tanden tegen gaatjes. Ook wordt de kans op ontstoken tandvlees verkleind. Vitamine D kunt u vinden in zuivelproducten zoals eieren en boter en verschillende soorten vis.

Gaatjes ontstaan niet alleen bij een tekort aan vitaminen. Ook al krijgt u voldoende vitamine binnen, gaatjes kunnen alsnog ontstaan door onder andere de inname van snoepgoed en frisdranken of het niet goed poetsen van het gebit. Het is daarom ook belangrijk om het consumeren van deze etenswaren te beperken en dagelijks twee keer per dag minimaal twee minuten te poetsen met een elektrische tandenborstel. We hebben daarnaast nog meer tips voor het hebben van goede mondhygiëne.

Niet alle tandheelkundige problemen worden veroorzaakt door vitaminetekort

Hoewel vitaminetekort vaak een oorzaak kan zijn van tandheelkundige problemen, kunnen er ook andere oorzaken ten grondslag liggen aan de problemen die jij ervaart. Dit kan van iets onschuldigs zoals te hard poetsen tot een chronische ziekte, zoals diabetes. Ook het hebben van darmproblemen of een intolerantie zoals coeliakie kan een verslechterende mondgezondheid veroorzaken. Iemand met darmproblemen is bijvoorbeeld sneller vatbaar voor aften, tandvleesontstekingen en pijnlijke mondhoeken. De darmen en mond behoren beide tot de spijsvertering en hebben zo ook effect op elkaar. De darmen zijn belangrijk onderdeel bij het bepalen van uw weerstand, een verstoring in de darmflora kan daardoor zorgen voor een verslechtering van de weerstand. Hierdoor bent u vatbaarder om tandheelkundige problemen op te lopen.

Tandheelkundige problemen kunnen dus ontstaan door vitaminetekorten, maar ook andere aandoeningen. Het is daarom belangrijk om bij uzelf na te gaan of u een mogelijke verklaring kunt vinden voor uw tandheelkundige problemen. Bespreek dit ook met uw tandarts. De tandarts kan met u meedenken, een oplossing aandragen of u doorverwijzen naar uw huisarts.

Meer informatie is te vinden in het boek: ‘Voeding en mondgezondheid’ van Louise Witteman onder redactie van Majorie Former-Boon.

Artikel over coeliakie en tandheelkundige problemen

Coeliakie en tandheelkundige problemen

02 oktober 2023
Coeliakie kan zichtbaar zijn in het gebit. Daarom kan de tandarts een belangrijke rol spelen bij het signaleren van coeliakie.
Wat te doen bij een kaakgewrichtonsteking Tandartspraktijk van der Lee

Last van kaakgewrichtontsteking?

10 juli 2023
Een kaakgewrichtontsteking is vaak niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Lees hier meer over de oorzaak, symptomen en hoe je de pijn kunt verzachten.
Houd je gebit stralend met tanden ragen en tanden stoken bij Tandartspraktijk van der Lee

Houd uw gebit stralend met tanden ragen en tanden stoken

16 mei 2023
Door uw tanden regelmatig te stoken of ragen, zorgt u ervoor dat uw gebit stralend en gezond blijft. Lees hier alle voordelen!