Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

De ontwikkeling van het melkgebit

Geplaatst op 21 juni 2022

Wat veel mensen niet weten is dat melktanden al tijdens de zwangerschap worden gevormd. Vanaf de 6e maand is uw kind bezig met de ontwikkeling van het melkgebit. De eerste melktandjes komen echter pas door tussen de 6 en 9 maanden. uw kind zal tegen de leeftijd van 2,5 tot 3 jaar een volledig melkgebit hebben. Het doorkomen van dit melkgebit doet (helaas) pijn, en dat is  natuurlijk net wat u niet wilt voor uw kind. Geen zorgen. Zodra het tandje doorgekomen is, is de meeste pijn weg. Tot die tijd kunt u het tandvlees van uw kindje  masseren. Dit  zorgt  voor verlichting. uw kind zal minder pijn ervaren. Het melkgebit bestaat dan uit 20 tanden. Weinig hé? Dat klopt! Tegen de leeftijd van 5-6 jaar begint de wisselfase. Uw kind gaat vanaf die leeftijd langzaam maar zeker van een melkgebit naar een blijvend gebit. Dit gebit bestaat uit 32 tanden, een stuk meer dus.

Het doorkomen

Het lichaam van uw kind heeft zich zo ontwikkeld dat de belangrijkste tanden van het melkgebit eerst doorkomen. Voelt u een bobbel op het tandvlees van uw kind? Dat komt hoogstwaarschijnlijk doordat de eerste tandjes doorbreken. Meestal zijn dit de onderste en bovenste snijtanden. Deze tanden worden dan ook het meeste gebruikt tijdens het eten. Na de snijtanden zullen de hoektanden doorkomen. Als laatste komen de kiezen door. Deze volgorde komt meestal overeen met het doorkomen van het uiteindelijke gebit.

De elementen van het melkgebit

Zowel het melkgebit als het blijvend gebit hebben een perfect uitgedachte opbouw. Elk lichaam is natuurlijk erg slim. Het melkgebit bestaat uit 20 tanden. Deze tanden zijn verdeeld over de boven- en onderkaak. Zowel de boven- als onderkaak bevatten beiden 10 tanden. In het midden zitten de snijtanden. Het melkgebit heeft er 2 boven en 2 onder. Naast deze 2 tanden komen er bij het blijvend gebit boven en onder nog twee bij, dus 4 in totaal. En als laatst komen de kiezen door. Een melkgebit heeft 4 kiezen boven, 2 links en 2 rechts. En 4 kiezen beneden, ook  2 links en 2 rechts. Dit zijn in totaal 20 tanden.

Het melkgebit verzorgen

Het is enorm belangrijk om het melkgebit van uw kind goed te verzorgen. Doet u dit niet, dan is de kans op gaatjes en ontstekingen in het tandvlees groot . Dit kan ervoor zorgen dat uw kind slechter eet en slaapt.

Maar hoe verzorgt u dit melkgebit eigenlijk? Niet hetzelfde als jouw eigen (volwassen)gebit in ieder geval. Een melkgebit, en vooral dat van hele jonge kinderen, is nog erg gevoelig en kwetsbaar. Om deze reden kan een gewone tandenborstel bijvoorbeeld meer kapot- dan schoonmaken.

Poetsen

Zodra het eerste tandje is doorgekomen moet het tandenpoetsen beginnen. Begin echter niet direct met een normale tandenborstel maar gebruik altijd een peutertandenborstel. Totdat uw kind 2 jaar is, is het genoeg om 1 keer per dag de tanden te poetsen. Hierna wordt aangeraden om 2 keer per dag te poetsen. Begin met poetsen aan de binnenkant, dan de buitenkant en als laatst de bovenkant. Neem hierbij ook altijd de bovenkant van het tandvlees mee. Zodra nieuwe melktanden doorbreken neemt u ook de puntjes hiervan al mee tijdens het poetsen.

Fluoride

Fluoride is een natuurlijke stof die tanden beschermt tegen zuur en bacteriën. Teveel fluoride is echter erg ongezond en daarom is het belangrijk om altijd de juiste tandpasta te gebruiken. Voor jonge kinderen tot 5 jaar is er speciale peutertandpasta waar nog helemaal geen fluoride in zit. Bij kinderen ouder dan 5 jaar wordt dit langzaam opgebouwd. Op de tandpasta staat dan aangegeven voor welke leeftijdscategorie de tandpasta geschikt is, bijvoorbeeld van 5 tot 12 jaar.

Beker of flesje?

Kinderen vanaf 9 maand zouden over het algemeen uit een beker zonder tuit moeten kunnen drinken. Als ouder is het dan wel belangrijk dit te stimuleren door ze ook echt bekers te gaan geven. Op deze manier leren ze het snelst. Ook voor het gebit is het beter om uit een beker te drinken. Door bijvoorbeeld een tuitflesje te gebruiken komt het gebit, bij zoete drankjes, langdurig in aanraking met veel suikers die het gebit kunnen aantasten. Dit is niet wenselijk. Mocht u uw kind toch uit een (tuit)flesje laten drinken, kies dan liever voor (kraan)water. Kiest u wel voor  drinken met suikers in het flesje, zorg er dan voor dat uw kind het flesje in 1 keer leeg drinkt.

Wat te doen bij een kaakgewrichtonsteking Tandartspraktijk van der Lee

Last van kaakgewrichtontsteking?

10 juli 2023
Een kaakgewrichtontsteking is vaak niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Lees hier meer over de oorzaak, symptomen en hoe je de pijn kunt verzachten.
Houd je gebit stralend met tanden ragen en tanden stoken bij Tandartspraktijk van der Lee

Houd uw gebit stralend met tanden ragen en tanden stoken

16 mei 2023
Door uw tanden regelmatig te stoken of ragen, zorgt u ervoor dat uw gebit stralend en gezond blijft. Lees hier alle voordelen!
Het belang van genoeg water drinken voor uw gebit bij Tandartspraktijk van der Lee

Het belang van genoeg water drinken

09 april 2023
Voldoende water drinken is belangrijk voor de gezondheid van uw gebit. Lees hier wat deze voordelen zijn!