Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Alles over de frameprothese

Geplaatst op 26 maart 2023

Een frameprothese vervangt een of enkele tanden/kiezen wanneer deze zijn getrokken of verloren. Dit wordt ook wel een gebitsprothese genoemd. Een frameprothese wordt vaak pas toegepast wanneer het plaatsen van een brug of kroon geen goede opties is. Lees verder om meer te weten te komen over de frameprothese, de voordelen en de behandeling.

Wat is een frameprothese

Een frameprothese kunt u zien als een deel van een kunstgebit. De frameprothese wordt gebruikt wanneer een of enkele tanden in uw gebit ontbreken, omdat deze bijvoorbeeld zijn getrokken of verloren. Een frameprothese heeft hetzelfde uiterlijk als een kunstgebit en bestaat uit een metalen frame waar kunsthars op is bevestigd dat lijkt op tandvlees. Daarin zijn de tanden en/of kiezen bevestigd die ontbreken. De frameprothese wordt geplaatst op de lege plek in uw gebit en wordt bevestigd aan uw eigen tanden. Op deze manier blijft de prothese goed op zijn plek zitten. Mocht u de frameprothese eruit willen halen, dan kan dat. Net als een kunstgebit is de frameprothese namelijk uitneembaar.

Voordelen van een frameprothese

Het hebben van een frameprothese heeft verschillende voordelen. We zetten ze voor u op een rij:

 • De frameprothese zit stevig op zijn plek. U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw frameprothese loslaat wanneer u eet.
 • De frameprothese is zo ontworpen dat voedsel minder snel aan de randen blijft plakken.
 • Een frameprothese is comfortabel om te dragen. U hebt bijvoorbeeld geen last van een plaat die tegen uw gehemelte aandrukt, zoals bij een plaatprothese.

De behandeling

Om ervoor te zorgen dat de frameprothese de juiste pasvorm krijgt, wordt er door de tandarts een afdruk gemaakt van het huidige gebit. Met deze afdruk kan een gipsmodel gemaakt worden, die weer nodig is om het kunsthars te ontwikkelen. Het gipsmodel wordt in de mond geplaatst om de afstand tussen de kaken te bepalen en hoe de tanden op elkaar aan moeten sluiten. Op deze manier kan een frameprothese gemaakt worden die volledig aansluit op uw gebit.

Reinigen van een frameprothese

Het is belangrijk om de frameprothese regelmatig schoon te maken. Doet u dit niet, dan vergroot u de kans op ontstekingen in het tandvlees. Daarom is het van belang dat niet alleen de bovenkant van de frameprothese wordt gereinigd, maar ook de onderkant. Het is aan te raden om na elke maaltijd de prothese schoon te maken. De frameprothese kan net als een gebit na een tijd verkleuren door specifiek eten en drinken, zoals rode wijn en koffie. Om dit tegen te gaan kunt u ‘s nachts de frameprothese laten weken in een bakje met prothesereinigingsmiddel. ‘s Ochtends haalt u de prothese uit het bakje en borstelt u de prothese nog een keer goed schoon.

Let erop bij het reinigen van de frameprothese dat u wegblijft van de volgende middelen: bleekwater, schuurmiddelen, heet water en andere agressieve reinigingsmiddelen. Hiermee beschadigt u de frameprothese.

Heeft u een frameprothese nodig? Dan bent u bij Tandartspraktijk van der Lee aan het juiste adres. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of maak gelijk een afspraak.

bang voor de tandarts - van der lee

Bang voor de tandarts? Zo maakt u een bezoek minder eng!

08 juli 2024
Bent u ook bang voor de tandarts? Weet dat u niet de enige bent en ontdek wat u hieraan kunt doen! ✓Tips & Tricks ✓Oorzaken
Blog Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?

Het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist

16 mei 2024
De tandarts en mondhygiënist: je ziet ze beide door de tandartspraktijk lopen. Maar wat is nou het verschil tussen de twee? We leggen het aan u uit.
Blog hoe vaak moet u naar de tandarts?

Hoe vaak moet u naar de tandarts?

15 mei 2024
Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is onmisbaar om uw gebit sterk en gezond te houden. Maar hoe vaak moet u naar de tandarts?