Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Alles over de frameprothese

Geplaatst op 26 maart 2023

Een frameprothese vervangt een of enkele tanden/kiezen wanneer deze zijn getrokken of verloren. Dit wordt ook wel een gebitsprothese genoemd. Een frameprothese wordt vaak pas toegepast wanneer het plaatsen van een brug of kroon geen goede opties is. Lees verder om meer te weten te komen over de frameprothese, de voordelen en de behandeling.

Wat is een frameprothese

Een frameprothese kunt u zien als een deel van een kunstgebit. De frameprothese wordt gebruikt wanneer een of enkele tanden in uw gebit ontbreken, omdat deze bijvoorbeeld zijn getrokken of verloren. Een frameprothese heeft hetzelfde uiterlijk als een kunstgebit en bestaat uit een metalen frame waar kunsthars op is bevestigd dat lijkt op tandvlees. Daarin zijn de tanden en/of kiezen bevestigd die ontbreken. De frameprothese wordt geplaatst op de lege plek in uw gebit en wordt bevestigd aan uw eigen tanden. Op deze manier blijft de prothese goed op zijn plek zitten. Mocht u de frameprothese eruit willen halen, dan kan dat. Net als een kunstgebit is de frameprothese namelijk uitneembaar.

Voordelen van een frameprothese

Het hebben van een frameprothese heeft verschillende voordelen. We zetten ze voor u op een rij:

 • De frameprothese zit stevig op zijn plek. U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw frameprothese loslaat wanneer u eet.
 • De frameprothese is zo ontworpen dat voedsel minder snel aan de randen blijft plakken.
 • Een frameprothese is comfortabel om te dragen. U hebt bijvoorbeeld geen last van een plaat die tegen uw gehemelte aandrukt, zoals bij een plaatprothese.

De behandeling

Om ervoor te zorgen dat de frameprothese de juiste pasvorm krijgt, wordt er door de tandarts een afdruk gemaakt van het huidige gebit. Met deze afdruk kan een gipsmodel gemaakt worden, die weer nodig is om het kunsthars te ontwikkelen. Het gipsmodel wordt in de mond geplaatst om de afstand tussen de kaken te bepalen en hoe de tanden op elkaar aan moeten sluiten. Op deze manier kan een frameprothese gemaakt worden die volledig aansluit op uw gebit.

Reinigen van een frameprothese

Het is belangrijk om de frameprothese regelmatig schoon te maken. Doet u dit niet, dan vergroot u de kans op ontstekingen in het tandvlees. Daarom is het van belang dat niet alleen de bovenkant van de frameprothese wordt gereinigd, maar ook de onderkant. Het is aan te raden om na elke maaltijd de prothese schoon te maken. De frameprothese kan net als een gebit na een tijd verkleuren door specifiek eten en drinken, zoals rode wijn en koffie. Om dit tegen te gaan kunt u ‘s nachts de frameprothese laten weken in een bakje met prothesereinigingsmiddel. ‘s Ochtends haalt u de prothese uit het bakje en borstelt u de prothese nog een keer goed schoon.

Let erop bij het reinigen van de frameprothese dat u wegblijft van de volgende middelen: bleekwater, schuurmiddelen, heet water en andere agressieve reinigingsmiddelen. Hiermee beschadigt u de frameprothese.

Heeft u een frameprothese nodig? Dan bent u bij Tandartspraktijk van der Lee aan het juiste adres. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of maak gelijk een afspraak.

Wat te doen bij een kaakgewrichtonsteking Tandartspraktijk van der Lee

Last van kaakgewrichtontsteking?

10 juli 2023
Een kaakgewrichtontsteking is vaak niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Lees hier meer over de oorzaak, symptomen en hoe je de pijn kunt verzachten.
Houd je gebit stralend met tanden ragen en tanden stoken bij Tandartspraktijk van der Lee

Houd uw gebit stralend met tanden ragen en tanden stoken

16 mei 2023
Door uw tanden regelmatig te stoken of ragen, zorgt u ervoor dat uw gebit stralend en gezond blijft. Lees hier alle voordelen!
Het belang van genoeg water drinken voor uw gebit bij Tandartspraktijk van der Lee

Het belang van genoeg water drinken

09 april 2023
Voldoende water drinken is belangrijk voor de gezondheid van uw gebit. Lees hier wat deze voordelen zijn!