Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Het belang van genoeg water drinken voor uw gebit

Geplaatst op 9 april 2023

Naast goed tandenpoetsen is het belangrijk om te letten op uw eet- en drinkpatroon. Probeer de inname van suikers en koolhydraten te beperken, door bijvoorbeeld water te drinken in plaats van frisdrank. In dit artikel bespreken we het belang van genoeg water drinken voor de gezondheid van uw gebit.

De voordelen van water drinken

Het drinken van voldoende water is belangrijk voor de algemene gezondheid, inclusief de gezondheid van uw gebit. Hier zijn een paar redenen waarom voldoende water drinken gunstig kan zijn voor uw mondgezondheid:

 • Water drinken helpt bij het handhaven van de juiste hydratatie van het lichaam, inclusief de productie van speeksel. Speeksel speelt een essentiële rol in de mondgezondheid, omdat het helpt bij het neutraliseren van zuren die tandbederf kunnen veroorzaken.
 • Door water te drinken voorkomt u uitdroging. Uitdroging kan leiden tot verminderde speekselproductie. Als uw mond droog is, kunnen bacteriën en tandplak zich gemakkelijker vermenigvuldigen. Dit vergroot het risico op tandbederf, tandvleesaandoeningen en een slechte adem. Voldoende water drinken helpt om uitdroging te voorkomen en de speekselproductie op peil te houden.
 • Het drinken van water tijdens en na de maaltijd kan helpen bij het wegspoelen van voedseldeeltjes die tussen uw tanden en kiezen zijn blijven zitten. Hierdoor wordt het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen verminderd.
 • Het vervangen van suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensap door water kan gunstig zijn voor uw gebit. Suikerhoudende dranken bevatten veel suiker en zuren die tandbederf kunnen veroorzaken. Door voldoende water te drinken, vermindert u de blootstelling van uw tanden aan deze schadelijke stoffen.

Alleen water drinken is niet genoeg

Hoewel water drinken belangrijk is voor een goede mondgezondheid, is het ook van belang om een goede mondhygiëne te handhaven. Dit doet u door regelmatig te poetsen, flossen en een tandarts te bezoeken voor controle en reiniging. Is het weer tijd voor een controle? Maak dan online een afspraak.

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen
Blog over fluoride bij de tandarts

Fluoride bij de tandarts

11 april 2024
Fluoride draagt bij aan een gezond en sterk gebit. Meer over de werking van fluoride en de veiligheid ervan leest u in deze blog.
Blog over tandpijn door stress

Tandpijn door stress

03 april 2024
Gevoelige tanden, kramp in uw kaken en slijtage; dat kan veroorzaakt worden door stress. Hier leest u meer over de oorzaak en wat u kunt doen om kaakpijn door stress te verminderen!