Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Mondgezondheid en diabetes

Geplaatst op 6 september 2022

Wereldwijd groeit nog altijd het aantal mensen met diabetes. Ook in Nederland is er een jaarlijkse stijging te zien. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij het effect van diabetes, in dit geval op de mondgezondheid. Veel mensen weten niet dat diabetes negatieve gevolgen kan hebben op de mondgezondheid, waardoor zij vervelende ontstekingen kunnen krijgen. Lees hier meer over de relatie tussen mondgezondheid en diabetes.

Ontstekingen en complicaties

Wanneer u diabetes hebt, loopt u meer risico om problemen te krijgen met de mondgezondheid. Zo bent u als diabetici sneller vatbaar voor ontstekingen en complicaties in uw tandvlees of gebit. Dit wordt veroorzaakt door een overschot aan suiker in het bloed. De ontstekingen die kunnen ontstaan zorgen er vervolgens voor dat de bloedsuikerspiegel moeilijk stabiel kan blijven, waardoor de kans op nieuwe ontstekingen weer groter wordt. Het is daarom van belang om regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts. Tandarts van der Lee weet eventuele ontstekingen in de mond daardoor vaak tijdig te ontdekken en snel een oplossing te vinden. Heeft u diabetes, dan kunnen wij u daarin natuurlijk ook goed advies geven voor uw voedingspatroon en levensstijl, voor een behoud van een gezond gebit.

Mondproblemen voorkomen

Er zijn verschillende manieren waarop mondproblemen in veel gevallen voorkomen kunnen worden bij diabetes. Allereerst is het belangrijk om een goede bloedsuikerspiegel te hebben. Op die manier bent u minder vatbaar voor ontstekingen. Een goede mondhygiëne is daarnaast ook heel belangrijk. Poets daarom twee keer per dag minimaal twee minuten met fluoridetandpasta. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en reinig daarnaast uw gebit door tussen uw tanden te flossen. Let op uw eet- en drinkpatroon en rook niet. Op die manier zorgt u voor een goede mondgezondheid.

Ook wanneer u geen diabetes heeft

Ook wanneer u geen diabetes heeft, is het belangrijk om regelmatig voor controle een afspraak te maken bij de tandarts. Dankzij de periodieke controle kunnen eventuele problemen en eerste tekenen van diabetes vroeg ontdekt worden.

Wilt u meer informatie lezen over dit onderwerp? Dat kunt u vinden op de website van de Diabetesvereniging Nederland.

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen
Blog over fluoride bij de tandarts

Fluoride bij de tandarts

11 april 2024
Fluoride draagt bij aan een gezond en sterk gebit. Meer over de werking van fluoride en de veiligheid ervan leest u in deze blog.
Blog over tandpijn door stress

Tandpijn door stress

03 april 2024
Gevoelige tanden, kramp in uw kaken en slijtage; dat kan veroorzaakt worden door stress. Hier leest u meer over de oorzaak en wat u kunt doen om kaakpijn door stress te verminderen!