Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag gesloten
Gesloten
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Tandarts- en zorgverzekering vanaf 18 jaar

Geplaatst op 18 februari 2021

Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van hun ouders. Tandartskosten vallen niet onder het eigen risico en er geldt ook geen wettelijke eigen bijdrage. U krijgt dus (vrijwel) alle tandartskosten van uw kind(eren) volledig vergoed. Vanaf 18 jaar moet uw zoon of dochter een eigen zorgverzekering, en eventueel ook een tandartsverzekering, afsluiten. Wat dit inhoudt en waar u op moet letten bij het afsluiten van een verzekering, dat leest u in deze blog.

Premie en eigen risico tandarts- en zorgverzekering vanaf 18 jaar

Een eigen zorgverzekering vanaf 18 jaar betekent ook het betalen van premie en eigen risico. De basisverzekering vergoedt enkel de belangrijkste zorg zoals de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen. Andere kosten, waaronder tandartskosten, worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Uitzonderingen zijn de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Ook wordt bijzondere tandheelkundige zorg bij ernstige stoornissen of afwijkingen van de mond vergoed.

Reguliere tandartskosten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hieronder vallen bijvoorbeeld periodieke controles, het vullen van een gaatje, het plaatsen van een kroon of brug, het trekken van een tand of kies of een wortelkanaalbehandeling. Daarvoor moet een aanvullende tandartsverzekering afgesloten worden. Dit geldt ook voor de zorgverzekering die u afsluit voor uw kind vanaf 18 jaar. Welke kosten u vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar.

Aanvullende tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een aanvulling op de basisverzekering. Waar het afsluiten van een zorgverzekering vanaf 18 jaar verplicht is, is het niet verplicht om een tandartsverzekering af te sluiten. Ook is het nog maar de vraag of het verstandig is om een tandartsverzekering af te sluiten. Heeft uw kind een sterk/gezond gebit en tot op heden nog nooit gebitsproblemen gehad? Dan loont het waarschijnlijk niet om een tandartsverzekering af te sluiten. Verwacht u (relatief) hoge tandartskosten? En/of wilt u niet het risico lopen op onverwacht hoge kosten? Dan kunt u het overwegen om een tandartsverzekering af te sluiten voor uw kind.

tandartsverzekering-18jaar-van-der-lee

Meeverzekerd bij de ouders of een eigen verzekering

Uw kind kan zelf een tandarts- en zorgverzekering afsluiten als hij/zij 18 jaar is, maar hij/zij kan ook met u als ouder meeverzekerd blijven als hij/zij nog thuis woont of studeert. In het eerste geval is uw kind verplicht om de premie en het eigen risico te betalen. In het tweede geval bent u dat. De hoogte van de premie is in beide gevallen hetzelfde.

Zorgtoeslag

Als uw kind 18 jaar is dan heeft hij/zij recht op zorgtoeslag (mits er aan de voorwaarden voldaan wordt). Hiermee kan een deel van de tandarts- en/of zorgverzekering betaald worden.

Tips bij het afsluiten van een tandarts- / zorgverzekering vanaf 18 jaar

Als uw kind 18 jaar wordt dan is het afsluiten van een tandarts- en zorgverzekering misschien niet het eerste waar u aan denkt. Toch is het belangrijk om het een en ander goed uit te zoeken voordat u een verzekering voor uw kind afsluit (of hij/zij dat zelf doet, want dat kan uiteraard ook). Om te voorkomen dat uw kind niet goed verzekerd is, oververzekerd is en/of te veel betaald, geven wij u graag een aantal tips:

 1. Vergelijk zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen.
 2. Bekijk goed wat de (aanvullende) voorwaarden zijn. Voor sommige tandartsverzekeringen gelden er acceptatievoorwaarden. Vaak moet er dan eerst een vragenlijst ingevuld of een tandartsverklaring aangeleverd worden.
 3. Let goed op het maximumbedrag dat de verzekeraar per jaar uitkeert en het gehanteerde vergoedingspercentage per behandeling.
 4. Bekijk welke tandheelkundige behandelingen vergoed worden en welke niet.
 5. Bedenk u goed hoe hoog het eigen risico moet zijn voor uw kind. Hoeveel zorgkosten verwacht u voor het komende jaar? En kunt u de kosten dragen, mocht uw kind onverhoopt meer zorg nodig hebben? Hoe hoger het eigen risico, hoe meer geld u bespaart op de premie.
 6. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen. Heb je geen zorg gebruikt, dan krijg je het bedrag gewoon weer terug.
 7. Bereken (op basis van een inschatting) of een aanvullende tandartsverzekering in het geval van uw kind gaat lonen. Zo voorkomt u dat de premie hoger is dan de tandartskosten.
 8. Controleer of uw kind straks niet dubbel verzekerd is. Bekijk de polisvoorwaarden goed. Met name als u meerdere aanvullende verzekeringen af wil sluiten.
 9. Vraag op tijd een DigiD aan. Dit heeft uw kind nodig om zorgtoeslag aan te kunnen vragen.
 10. Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen.

 

Tot slot: heeft u, of heeft uw zoon of dochter al een verzekering afgesloten en is er toch een dure behandeling nodig die de tandarts- en/of zorgverzekering niet dekt? Mogelijk kan de behandeling uitgevoerd worden in het nieuwe kalenderjaar. U kunt de verzekering dan nog aanpassen. Maar let op: overleg dit altijd met uw tandarts! Het uitstellen van behandelingen kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor de mondgezondheid én de portemonnee. U wilt natuurlijk niet dat een gaatje leidt tot een wortelkanaalbehandeling of nog erger, het verliezen van een tand of kies.

Blog Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?

Het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist

16 mei 2024
De tandarts en mondhygiënist: je ziet ze beide door de tandartspraktijk lopen. Maar wat is nou het verschil tussen de twee? We leggen het aan u uit.
Blog hoe vaak moet u naar de tandarts?

Hoe vaak moet u naar de tandarts?

15 mei 2024
Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is onmisbaar om uw gebit sterk en gezond te houden. Maar hoe vaak moet u naar de tandarts?

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen