Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Tandpijn door stress

Stress kan een hoop effect hebben op het lichaam. Een onrustig gevoel, hartkloppingen en slapeloze nachten zijn klachten die daarbij kunnen horen. Stress kan daarnaast ook effect hebben op het gebit. Hoe ontstaat deze tandpijn door stress? En zijn er manieren om tandpijn te voorkomen wanneer u stress ervaart?

Zo ontstaat pijn in uw tanden door stress

Pijn in uw gebit zult u misschien niet snel in verband brengen met stress. Maar toch heeft stress weldegelijk invloed op uw gebit. Wanneer u een langdurige periode van stress ervaart, ontstaat er een bepaalde druk op uw lichaam. Als reactie hierop zal uw lichaam cortisol aanmaken, wat ook wel ‘stresshormoon’ wordt genoemd. Deze cortisol onderdrukt het immuunsysteem, waardoor uw weerstand tijdelijk verslechtert. Slechte bacteriën krijgen hierdoor meer ruimte om het lichaam binnen te dringen, zo ook in de mond.

Tandpijn door stress

Tandpijn door stress kan zich op verschillende manieren uiten. Doordat slechte bacteriën de ruimte krijgen om toe te slaan, kan uw mondgezondheid achteruitgaan. Hierdoor bent u vatbaarder voor bijvoorbeeld een ontsteking in het tandvlees. Daarnaast zijn uw tanden ook gevoeliger, waardoor u sneller pijn in het gebit ervaart.

Wanneer u stress ervaart, drukt u ook onbewust de kaken vaker en steviger op elkaar. Het gevolg is dat uw tanden en kiezen hierdoor slijten. In de nacht kan stress zich uiten in tandenknarsen. Vaak heeft u dit in het moment niet door, maar zult u overdag vermoeidheid in de kaken merken. Pijn kan hierdoor ontstaan in het kaakgewricht. Tanden en kiezen worden pijnlijk door (druk)kauwen en warmte en kou kan pijnlijk aanvoelen.

Kan de tandarts helpen bij tandpijn door stress?

Het is een beetje een open deur, maar probeer te achterhalen waar uw stress vandaan komt en wat u kunt doen om zich meer te kunnen ontspannen. Misschien liggen er nog mogelijkheden om te zorgen voor een betere nachtrust, dit kan namelijk al een aanzienlijke verbetering met zich meebrengen. Probeert u daarnaast ook bewust te zijn of u uw tanden op elkaar drukt. Door daar alert op te zijn kunt u de druk op uw kaken verminderen. Kauwt u veel kauwgom? Dan kunt u dat de komende tijd beter laten liggen. Stress heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het gebit, maar ook op uw mentale en lichamelijke gezondheid. Wanneer u een grote hoeveelheid stress ervaart is het altijd verstandig om uw huisarts te raadplegen.

Tandpijn verminderen bij Tandartspraktijk van der Lee

Voor tandpijn, ontstekingen en/of slijtage dat is ontstaan door stress kunt u ook altijd advies aanvragen bij uw tandarts. Bij Tandartspraktijk van der Lee staan we voor u klaar om uw tandpijn tijdens stress zoveel mogelijk te verkleinen. We kijken naar uw mondgezondheid, staat van uw tanden en adviseren u over de mogelijkheden. Een langdurige periode van stress kan ervoor zorgen dat u tijdelijk minder goed uw tanden poetst en misschien de ruimte tussen uw tanden en kiezen onvoldoende schoonmaakt. Een bezoek aan de mondhygiënist is daarom ook aan te raden, zodat uw gebit weer stralend is.

Ervaart u tandpijn door stress? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen of een afspraak inplannen.

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen
Blog over fluoride bij de tandarts

Fluoride bij de tandarts

11 april 2024
Fluoride draagt bij aan een gezond en sterk gebit. Meer over de werking van fluoride en de veiligheid ervan leest u in deze blog.
Verdoving bij de tandarts

Verdoving bij de tandarts

06 maart 2024
Soms zijn behandelingen gevoelig of van lange duur. Verdoving is dan een goede oplossing om tijdelijk het gevoel in uw gebit weg te nemen. Hier leest u meer over verdoving bij de tandarts.