Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag gesloten
Gesloten
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

De verdoving bij de tandarts

Een (lokale) verdoving kan een aangename oplossing zijn wanneer een behandeling veel pijn met zich meebrengt. Meer informatie over een verdoving bij de tandarts leest u hieronder. 

Hoe werkt een tandartsverdoving?

Een verdoving zorgt ervoor dat u tijdelijk geen gevoel meer heeft in een bepaald deel van uw lichaam. In het geval van een verdoving bij de tandarts gaat dit uiteraard om de mond.

Wanneer de tandarts een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een vloeistof. De vloeistof in de naald heeft een zenuwblokkerende en vaatvernauwende werking. Deze verdoving wordt gebruikt bij bijvoorbeeld het vullen van tanden en kiezen, de voorbereiding op een kroon of bij de behandeling van ontstoken tandvlees. Door een verdoving kunnen uw tong en lippen dik en tintelig aanvoelen. Dit verdwijnt na één tot enkele uren.

Om een gedeelte in uw mond te verdoven kan er eerst een oppervlakteverdoving worden toegepast. Bij een oppervlakteverdoving wordt het slijmvlies verdoofd zodat u minder voelt van de insteek van de naald.

Is een verdoving altijd veilig?

De kans dat er bij het toepassen van een lokale verdoving bijwerkingen optreden, is erg klein. Wanneer er toch onvoorziene bijwerkingen optreden dan weet de tandarts passende maatregelen te nemen en zal het vastgelegd worden in het patiëntendossier. Het is aan te raden om voorafgaand aan de verdoving uw medicijngebruik of een eventuele zwangerschap met uw tandarts te bespreken.

Is een verdoving altijd nodig?

Of een verdoving nodig is, is afhankelijk van de behandeling en de persoon die de behandeling ondergaat. Voor het vullen van een tand of kies is het niet altijd nodig om een verdoving te kiezen, omdat het gaatje wellicht niet zo diep is. Wilt u perse een verdoving dan is dat uiteraard mogelijk. Geef dit aan bij de tandarts. 

Wat zijn de kosten van een verdoving?

Ook aan een verdoving zitten kosten verbonden. Bent u benieuwd naar de kosten die vastzitten aan een verdoving? Neem dan een kijkje op onze pagina met de tarieven.

Wilt u meer weten over (lokale) verdovingen bij de tandarts? Voor meer informatie of een afspraak kunt u terecht op onze contactpagina.