Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Last van gaatjes? Zo voorkomt én behandelt u ze

Geplaatst op 12 februari 2023

U merkt vaak niet gelijk dat u een gaatje in uw tand of kies hebt. Pas na een tijdje kun je last gaan krijgen van de gevolgen ervan, bijvoorbeeld door kiespijn of aanhoudende pijn in de kaak. Het is dan noodzakelijk om een bezoekje aan de tandarts te brengen om ervoor te zorgen dat het gaatje wordt gevuld. Voorkomen is echter beter dan genezen, daarom geven wij een aantal tips hoe u in de toekomst gaatjes kunt voorkomen.

Wat zijn gaatjes?

Iedereen maakt de hele dag tandplak aan. Dit is een plaklaag op uw tanden en kiezen, bestaande uit speeksel en bacteriën. Deze bacteriën zetten koolhydraten en suikers om in schadelijke zuren. Dit zuur tast vervolgens het glazuur van uw tanden en kiezen aan, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast. Hierdoor is het raadzaam om, wanneer u een gaatje in een kies of tand ontdekt, dit zo snel mogelijk te laten vullen. Bij Tandartspraktijk van der Lee kunt u terecht voor het vullen van gaatjes.

Gaatjes voorkomen

Nog beter is om gaatjes te voorkomen. Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat u de kans op gaatjes verkleint.

1. Goede mondhygiëne

Het hebben van een goede mondhygiëne is van essentieel belang om gaatjes te voorkomen. Daarom wordt aangeraden om uw gebit minimaal twee keer per dag te poetsen. Dit doet u met een elektrische tandenborstel en fluoridetandpasta. Om de mondhygiëne nog meer te verbeteren kunt u gebruik maken van tandenstokers of ragers, om zo de tussenruimten tussen tanden en kiezen goed schoon te maken. Hierdoor kunnen etensresten waar de tandenborstel niet bij komt verwijderd worden.

2. Let op uw voeding

Probeer een gezonde levensstijl te hanteren. Om de kans op gaatjes te verkleinen, is het aan te raden om minder suiker- en koolhydraatrijke producten te consumeren. Suikers en koolhydraten stimuleren juist de groei van bacteriën, dat ervoor zorgt dat gaatjes in uw tanden en kiezen ontstaan. Zorg daarnaast er ook voor dat u genoeg water drinkt. Door het drinken van water zorg je ervoor dat zuren minder lang in je mond blijven hangen. Daarnaast spoel je met water ook eventuele etensresten weg.

3.  Juiste vitamines en mineralen

Tot slot is het ook belangrijk om de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen om de kans op gaatjes te verkleinen. Vooral vitamine D is erg belangrijk voor uw gebit, deze vitamine zorgt er namelijk voor dat uw lichaam calcium opneemt en dit mineraal is nodig voor sterke tanden en botten. De beste bron van vitamine D is natuurlijk de zon, maar dat gaat iets lastiger in de wintermaanden. U vindt vitamine D ook in genoeg producten, zoals vette vis, vlees, eieren en volle melkproducten.

Ik heb een gaatje, wat nu?

Heeft u een gaatje in uw tanden of kiezen ontdekt? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een afspraak maakt bij uw tandarts. Hoe eerder het gaatje behandeld kan worden, hoe beter. Zo voorkomt u dat het gaatje groter wordt en u er meer last van krijgt. Volg na de behandeling van het gaatje de bovengenoemde tips op om in de toekomst gaatjes in uw gebit te voorkomen.

bang voor de tandarts - van der lee

Bang voor de tandarts? Zo maakt u een bezoek minder eng!

08 juli 2024
Bent u ook bang voor de tandarts? Weet dat u niet de enige bent en ontdek wat u hieraan kunt doen! ✓Tips & Tricks ✓Oorzaken
Blog Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?

Het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist

16 mei 2024
De tandarts en mondhygiënist: je ziet ze beide door de tandartspraktijk lopen. Maar wat is nou het verschil tussen de twee? We leggen het aan u uit.
Blog hoe vaak moet u naar de tandarts?

Hoe vaak moet u naar de tandarts?

15 mei 2024
Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is onmisbaar om uw gebit sterk en gezond te houden. Maar hoe vaak moet u naar de tandarts?