Last van gaatjes? Zo voorkomt én behandelt u ze

Geplaatst op 2 november 2020

U merkt vaak niet gelijk dat u een gaatje in uw kies of tand hebt. Pas na een tijdje kunnen er enkele symptomen opspelen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiespijn en een aanhoudende pijn in de kaak krijgen. Hoe kunt u gaatjes voorkomen én behandelen? Wij geven een aantal tips.

Wat zijn gaatjes?

Iedereen maakt de hele dag tandplak aan. Dit is een plaklaagje op uw tanden en kiezen, bestaande uit speeksel en bacteriën. Deze bacteriën zetten koolhydraten en suikers om in schadelijke zuren. Dit zuur tast vervolgens het glazuur van uw tanden en kiezen aan waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast. Hierdoor is het raadzaam om, wanneer u een gaatje in een kies of tand ontdekt, dit zo snel mogelijk te laten vullen. Wilt u meer weten over de behandeling? Daarover leest u hier meer.

Gaatjes voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Er zijn dan ook verschillende manieren om gaatjes te voorkomen. We zetten ze hier voor u op een rijtje:

1. Goede mondhygiëne

Allereerst is een goede mondhygiëne enorm belangrijk. Wij raden dan ook aan om uw gebit minimaal twee keer per dag te poetsen met een goede elektrische tandenborstel en fluoridetandpasta. Aanvullend kunt u nog tandenstokers of ragers gebruiken, om ook de tussenruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon te maken.

2. Let op uw voeding

Eet minder suiker- en koolhydraatrijke producten, want deze stimuleren juist de groei van bacteriën die voor gaatjes in uw tanden en kiezen zorgen.

3.  Juiste vitamines en mineralen

Met het innemen van de juiste vitamines en mineralen kunt u gaatjes voorkomen. Vooral vitamine D is erg belangrijk voor uw gebit. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat uw lichaam calcium opneemt en dit mineraal is nodig voor sterke tanden en botten. De beste bron van vitamine D is natuurlijk de zon, maar dat gaat iets lastiger in de wintermaanden. U vindt vitamine D ook in genoeg producten, zoals bijvoorbeeld vette vis, vlees, eieren en volle melkproducten.  

Heeft u last van een gaatjes en wilt u advies? Maak een afspraak, we helpen u graag.

Bekijk al ons nieuws

 

bekijk al ons nieuws