Ontstoken tandvlees? Zo voorkom je het

Geplaatst op 11 maart 2020

Ontstoken tandvlees is geen pretje en kan uitmonden in ernstige aandoeningen als er niet iets aan gedaan wordt. Daarom is voorkomen beter dan genezen. 

Oorzaken van ontstoken tandvlees 

Zodra het weer wat guurder wordt, wordt de weerstand wat minder. Wellicht merkt u het zelf ook wel. Een mindere weerstand kan effect hebben op de gezondheid van uw mond. De meest voorkomende oorzaak van ontstoken tandvlees is echter verwaarlozing van het gebit. Dit gebeurt in de meerderheid van de gevallen geheel onbewust. De mond is namelijk een lastige plek om schoon te maken en te houden. Te weinig of te hard te poetsen, niet dagelijks te flossen of tandenstokers te gebruiken en een gebrek aan vitamine D kunnen ontstoken tandvlees als gevolg hebben. 

Symptomen van ontstoken tandvlees

Tandvlees moet er roze uitzien en niet bloeden als u er overheen komt met de borstel tijdens het poetsen of met een tandenstoker erin prikt. Heeft u ontstoken tandvlees, dan is de kans groot dat het tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen. Blijf wel het tandvlees poetsen, het liefst met een zachte borstel, zodat het tandvlees minder geïrriteerd raakt. Is de ontsteking ernstig, dan kan het tandvlees een beetje los gaan staan van de tanden. Is dit het geval, neem dan contact op met uw tandarts. 

Tandenstokers & ragers 

Tussen uw tanden en kiezen blijven etensresten achter, inclusief bacteriën. Om deze ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken en te houden, is het belangrijk om tandenstokers of ragers te gebruiken. Naast dat de etensresten verwijdert worden, wordt ook de tandplak aangepakt. 

Een tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm en heeft puntige uiteinden. Ragers zijn daarentegen kleine borsteltjes met flexibele haartjes. Zowel tandenstokers als ragers zijn beschikbaar in diverse diktes, afhankelijk van de ruimte tussen uw tanden. 

Onderschat ontstoken tandvlees niet

Een tandvleesontsteking kan zich verder ontwikkelen tot parodontitis, een chronische en vergevorderde tandvleesontsteking dat zich verder in het lichaam uit kan uitbreiden. Daardoor wordt het risico op hart- en vaatziektes vergroot. Heeft u last van parodontitis, laat u dan gebit professioneel reinigen door een gespecialiseerde mondhygieniste. 

Kortom:  voorkomen is beter dan genezen

Ontstoken tandvlees kan verregaande gevolgen op uw gezondheid hebben. Daarom is het beter om ontstoken tandvlees te voorkomen. Dit doet u door elke dag een paar minuten van uw tijd vrij te maken voor uw mondhygiëne. Poets uw tanden goed en gebruik tandenstokers of ragers om de ruimte tussen de tanden en kiezen goed schoon te houden. Bezoek daarnaast regelmatig de mondhygiënist voor een check en een goede schoonmaakbeurt. 

 

Bekijk hier meer tips voor het behouden van een goede mondhygiëne.

bekijk al ons nieuws