Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
  • Maandag
    08:00 - 16:30
  • Dinsdag
    08:00 - 16:30
  • Woensdag
    08:00 - 16:30
  • Donderdag
    08:00 - 16:30
  • Vrijdag
    08:00 - 16:30
  • Zaterdag
    Gesloten
  • Zondag
    Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Ontstoken tandvlees? Zo voorkomt u het!

Geplaatst op 11 maart 2022

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om naast uw tanden ook goed te zorgen voor uw tandvlees. Doet u dit niet, dan kunnen er vervelende gevolgen ontstaan, zoals ontstoken tandvlees. Wanneer er niks aan het ontstoken tandvlees wordt gedaan kan dit uitmonden tot ernstige aandoeningen. Maar zover hoeft het niet te komen. Lees hier hoe ontstoken tandvlees kan worden voorkomen. 

Oorzaken van ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees kan door verschillende omstandigheden ontstaan. Wanneer het weer kouder wordt, wordt uw weerstand ook minder. Deze lagere weerstand kan een negatief effect hebben op de gezondheid van uw mond. De meest voorkomende oorzaak van ontstoken tandvlees is echter verwaarlozing van het gebit. In de meerderheid van de gevallen gebeurt dit onbewust. De mond is namelijk een lastige plek om schoon te maken en te houden. Te weinig of te hard poetsen, niet dagelijks flossen of tandenstokers gebruiken en een gebrek aan vitamine D kunnen ontstoken tandvlees veroorzaken.

Symptomen van ontstoken tandvlees

Tandvlees moet er roze uitzien en niet bloeden als u er overheen komt met de borstel tijdens het poetsen of met een tandenstoker erin prikt. Heeft u ontstoken tandvlees, dan is de kans groot dat het tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen. Ondanks het bloeden is het wel van belang dat u het tandvlees blijft poetsen, bij voorkeur met een zachte borstel, zodat het tandvlees minder geïrriteerd raakt. Bij ernstige ontstekingen kan het tandvlees een beetje los gaan staan van de tanden. Is dit het geval, neem dan contact op met uw tandarts.

Tandenstokers & ragers

Om ontstoken tandvlees te voorkomen, is het belangrijk dat u naast het poetsen van uw tanden ook dagelijks etensresten tussen uw tanden weghaalt. Hier blijven anders bacteriën achter. Het verwijderen van etensresten kunt u doen met een tandenstoker of rager. Op deze manier pakt u ook tandplak aan.

Een tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm en heeft puntige uiteinden. Ragers zijn daarentegen kleine borsteltjes met flexibele haartjes. Zowel tandenstokers als ragers zijn beschikbaar in diverse diktes, afhankelijk van de ruimte tussen uw tanden. Wanneer u meer ruimte tussen uw tanden heeft, gebruikt u een groter formaat tandenstoker of rager. Op deze manier verwijdert u etensresten het meest effectief.

Ik heb ontstoken tandvlees, wat nu?

Wanneer u last hebt van ontstoken tandvlees zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen om de ontsteking te verminderen. Daarnaast is het altijd verstandig om uw tandarts te raadplegen. De mondhygiënist is gespecialiseerd om ontstoken tandvlees te behandelen en kan zo een passende oplossing bieden. Enkele manieren om thuis ontstoken tandvlees te bestrijden:

  • Poets uw tanden en tandvlees. Doe dit twee keer per dag tenminste twee minuten per keer. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en een tandpasta met fluoride. Besteed extra aandacht aan het tandvlees en zorg dat u zachtjes poetst om verdere irritatie te voorkomen.
  • Gebruik tandenstokers, ragers of flossdraad regelmatig. Hiermee verwijdert u etensresten en tandplak waar uw tandenborstel niet bij komt.
  • Spoel uw gebit met mondwater. Dit doet u met antimicrobieel mondwater zodat bacteriën in de mond goed bestreden kunnen worden.

Onderschat ontstoken tandvlees niet

Het hebben van ontstoken tandvlees is niet altijd onschuldig. Een tandvleesontsteking kan zich namelijk verder ontwikkelen tot parodontitis, een chronische en vergevorderde tandvleesontsteking die zich verder in het lichaam kan uitbreiden. Daardoor wordt het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Heeft u last van parodontitis, laat dan uw gebit professioneel reinigen door een gespecialiseerde mondhygiënist.

Kortom: voorkomen is beter dan genezen

Ontstoken tandvlees kan gevolgen hebben op uw gezondheid. Daarom is het beter om ontstoken tandvlees te voorkomen. Dit doet u door elke dag een paar minuten van uw tijd vrij te maken voor uw mondhygiëne. Poets uw tanden goed en gebruik tandenstokers of ragers om de ruimte tussen de tanden en kiezen goed schoon te houden. Daarnaast zijn er nog meer manieren om een goede mondhygiëne te behouden. Bezoek tot slot regelmatig de mondhygiënist om uw tandvlees en gebit te laten controleren.

bang voor de tandarts - van der lee

Bang voor de tandarts? Zo maakt u een bezoek minder eng!

08 juli 2024
Bent u ook bang voor de tandarts? Weet dat u niet de enige bent en ontdek wat u hieraan kunt doen! ✓Tips & Tricks ✓Oorzaken
Blog Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?

Het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist

16 mei 2024
De tandarts en mondhygiënist: je ziet ze beide door de tandartspraktijk lopen. Maar wat is nou het verschil tussen de twee? We leggen het aan u uit.
Blog hoe vaak moet u naar de tandarts?

Hoe vaak moet u naar de tandarts?

15 mei 2024
Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is onmisbaar om uw gebit sterk en gezond te houden. Maar hoe vaak moet u naar de tandarts?