Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag gesloten
Gesloten
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Snoep verstandig, eet een appel?

Geplaatst op 26 augustus 2020

Snoep verstandig, eet een appel. Of ‘An apple a day keeps the doctor away’. Maar zijn appels wel zo goed voor je, en dan met name voor je gebit? Inmiddels weten we namelijk dat de zuren uit fruit tandbederf kunnen veroorzaken en helemaal niet zo goed zijn voor je gebit. We zetten het een en ander voor je op een rijtje. 

Een appel als tussendoortje

We weten allemaal dat fruit goed voor je is. Er zitten vitamines en vezels in die ons lijf goed kan gebruiken. Daarnaast bevat fruit antioxidanten, die onze hersencellen beschermen tegen oxidatiestress. Ook voor een goede stoelgang is het een aanrader om regelmatig een appel te eten.

Als we het hebben over de mondgezondheid, dan helpen appels bij het aanmaken van extra speeksel. Dit kan helpen bij het voorkomen van gaatjes. Tot nu toe klinkt het allemaal positief! Maar er zit ook een keerzijde aan het eten van appels.

Tanderosie

Het eten van appels kan namelijk bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit bijvoorbeeld vruchtensappen, slasauzen en andere fruitsoorten. Is het glazuur verdwenen, dan komt het niet meer terug. Glazuur is nodig om de gevoelige binnenste lagen van het gebit te beschermen tegen voedingsmiddelen die tot overgevoeligheid kunnen leiden. Dit is een langzaam proces wat vaak te laat opgemerkt wordt. Daarom is het belangrijk om tanderosie te voorkomen.

Voorkom tanderosie

Er zijn een aantal manieren om tanderosie te voorkomen. Drink ten eerste zo min mogelijk frisdranken en vruchtensappen. Zorg ervoor dat eten en drinken niet te lang in je mond blijft, zodat de tijd dat het tegen je kiezen en tanden aankomt beperkt blijft. Ook het aantal keer dat je iets eet of drinkt op een dag heeft invloed. Beperk het aantal eetmomenten tot drie maaltijden per dag, met ongeveer vier tussendoortjes. Is het bijna tijd om de tanden te poetsen? Eet of drink één uur voordat je gaat poetsen geen zure producten meer. Door de tanden te poetsen vlak nadat je hebt gegeten of gedronken, is de kans groter dat de glazuurlaag gemakkelijker weggepoetst wordt.

Mag ik nooit meer een appel eten?

Natuurlijk is het prima om zo af en toe eens een lekkere appel te eten. Het is echter goed om te weten wat het effect is van het eten van een fruitstuk met zuren in zich. Beperk het daarom tot één appel per dag en wissel het af met andere fruitsoorten. Daarnaast nog de volgende tips:

 • Heb je trek in een appel, eet het stuk fruit dan als onderdeel van een maaltijd. Zodoende bespaar je je tanden een extra eetmoment.
 • Laat vooral de schil om de appel zitten. In de schil zitten veel vitamines en vezels.
 • Vergeet niet om na de appel goed te stoken, zodat de achtergebleven stukjes schil en appel niet tussen je tanden blijven zitten.

Heb je het idee dat je last hebt van tanderosie? Of andere vragen over de effecten van voeding op je gebit? Neem contact met ons op of schrijf je in en kom op controle. 

Blog Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?

Het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist

16 mei 2024
De tandarts en mondhygiënist: je ziet ze beide door de tandartspraktijk lopen. Maar wat is nou het verschil tussen de twee? We leggen het aan u uit.
Blog hoe vaak moet u naar de tandarts?

Hoe vaak moet u naar de tandarts?

15 mei 2024
Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is onmisbaar om uw gebit sterk en gezond te houden. Maar hoe vaak moet u naar de tandarts?

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen