Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag gesloten
Gesloten
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Tandhalzen opvullen

Een stralende glimlach begint met gezonde tanden en tandvlees. Helaas kunnen sommige problemen met het gebit uw glimlach beïnvloeden. Een veelvoorkomend probleem dat patiënten ervaren, is het terugtrekken van tandvlees, waardoor de tandhalzen worden blootgesteld. Gelukkig is er een oplossing: tandhalzen opvullen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dat uw tandhalzen opgevuld moeten worden. Daarom kunt u op het volgende letten om uw tandhalzen gezond te houden:

 • Gebruik een zachte tandenborstel en zorg ervoor dat u tijdens het poetsen niet te veel druk uitoefent. Harde borstels en te veel druk kunnen tandvleesirritatie veroorzaken.
 • Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, inclusief calcium en vitamine D, om de gezondheid van uw tanden en tandvlees te ondersteunen.
 • Poets uw tanden niet vlak nadat u heeft gegeten. Etensresten en zuren kunnen namelijk uw gebit aantasten wanneer u eroverheen wrijft met een tandenborstel.

Ervaart u gevoelige tandhalzen? Soms neemt de gevoeligheid naarmate van tijd af, met name wanneer bovenstaande tips worden gevolgd. Is de gevoeligheid in uw tandhalzen al enige tijd aanwezig en lijkt het niet vanzelf over te gaan? Dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan uw tandarts. Die kan u verder helpen.

Wat houdt tandhalzen opvullen in?

Tandhalzen opvullen is een tandheelkundige procedure die wordt gebruikt om blootgestelde tandhalzen te herstellen en esthetische problemen op te lossen. Blootliggende tandhalzen kunnen optreden als gevolg van verschillende factoren, waaronder tandvlees recessie, tandenknarsen, tanderosie en poetsslijtage. Wanneer het tandvlees zich terugtrekt, worden de gevoelige delen van de tanden (de tandhalzen) blootgesteld. Dit kan een onaangenaam gevoel veroorzaken. Zuren kunnen dit onaangename gevoel verder versterken, bijvoorbeeld fruitsapjes en frisdranken.

Het opvullen van tandhalzen

Een tandarts kan verschillende methoden gebruiken om een blootliggende tandhals te behandelen. Zo kan bijvoorbeeld een lak worden aangebracht met extra fluoride, wat ervoor zorgt dat de tandhals wordt beschermd. Dit is echter wel een tijdelijke oplossing. Een blijvende oplossing is het opvullen van de tandhals. Hiervoor wordt een vulmiddel gebruikt, bijvoorbeeld composiet. Dit is een behandeling die vaak met verdoving wordt uitgevoerd.

Uw tandarts kan beoordelen welke methode het meest geschikt is om uw gevoelige tandhalzen te behandelen.

Mijn tandhalzen zijn opgevuld, en nu?

Nadat de tandhalzen zijn opgevuld, is het normaal om enige gevoeligheid te ervaren. Dit zou echter binnen enkele dagen moeten verminderen. Het is belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven en zachte tandenborstels te gebruiken om verdere irritatie te voorkomen. Vervang ook uw tandpasta (tijdelijk) voor een variant voor gevoelige tanden. U kunt onmiddellijk na de behandeling terugkeren naar uw normale activiteiten, maar het vermijden van zeer warme of koude dranken en voedsel gedurende de eerste paar dagen is aan te raden. Ook kunt u dranken zoals sapjes, frisdrank, wijn en bier beter even overslaan.

Het resultaat van tandhalzen opvullen is een glimlach die er niet alleen mooier uitziet, maar ook comfortabeler aanvoelt. Bovendien biedt het bescherming aan de blootgestelde tandhalzen, waardoor verdere slijtage wordt voorkomen.

Blog Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?

Het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist

16 mei 2024
De tandarts en mondhygiënist: je ziet ze beide door de tandartspraktijk lopen. Maar wat is nou het verschil tussen de twee? We leggen het aan u uit.
Blog hoe vaak moet u naar de tandarts?

Hoe vaak moet u naar de tandarts?

15 mei 2024
Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is onmisbaar om uw gebit sterk en gezond te houden. Maar hoe vaak moet u naar de tandarts?
Blog over fluoride bij de tandarts

Fluoride bij de tandarts

11 april 2024
Fluoride draagt bij aan een gezond en sterk gebit. Meer over de werking van fluoride en de veiligheid ervan leest u in deze blog.