Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee

Verdoving bij de tandarts

Sommige behandelingen zijn gevoelig of van lange duur, waardoor het prettig is om geen pijn te ervaren van de ingreep. Dan kan verdoving de oplossing zijn. Dankzij verdoving heeft u tijdelijk nauwelijks gevoel in uw gebit, waardoor u geen pijn ervaart bij bijvoorbeeld het vullen van een gaatje of trekken van een verstandskies.

Soorten verdoving

De meest voorkomende vorm van verdoving bij de tandarts is lokale verdoving. Deze methode zorgt ervoor dat alleen het te behandelen gebied gevoelloos wordt gemaakt, waardoor pijn tijdens ingrepen zoals het vullen van gaatjes tot een minimum wordt beperkt. Verschillende soorten verdovingsmiddelen worden gebruikt, afhankelijk van de aard van de behandeling en de medische geschiedenis van de patiënt.

Voor patiënten die extra angstig zijn, kan de tandarts overwegen sedatie toe te passen. Dit wordt ook wel een roesje genoemd. De anesthesist brengt de patiënt onder lichte narcose, waardoor de patiënt zich vaak nauwelijks bewust is van de procedure. Hoewel dit niet altijd nodig is, kan het een optie zijn voor mensen met ernstige tandartsangst.

Hoe werkt verdoving?

Lokale verdoving, de meest gangbare vorm, wordt meestal toegediend via een injectie in de buurt van de te behandelen tand of kies. Het werkzame bestanddeel in de verdoving blokkeert tijdelijk de zenuwsignalen van het pijngebied naar de hersenen. Hierdoor wordt het gevoel van pijn onderdrukt, waardoor de behandeling voor de patiënt een stuk aangenamer wordt. U voelt nog wel de handelingen tijdens de behandeling, maar ervaart daarbij geen pijn.

De kosten van verdoving bij de tandarts

De prijs van verdoving bij de tandarts kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het type verdoving dat wordt gebruikt, de complexiteit van de behandeling en eventuele aanvullende sedatie. Op onze tarievenpagina kunt u meer informatie hierover vinden. Daarnaast kunt u ook altijd contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Ik heb verdoving gehad, en nu?

Nadat u een behandeling heeft gehad bij de tandarts waar verdoving is gebruikt, kan het zijn dat uw mond nog circa vier uur verlamd voelt. Er kan een tintelend gevoel ontstaan en uw mond kan een klein beetje scheef hangen. Dit is echter geen probleem en trekt na enige tijd vanzelf weg. Wanneer de verdoving nog actief is, is het niet aan te raden om warm eten of drinken te consumeren. Door de verdoving bent u niet goed in staat om warmte aan te voelen, waardoor u het risico loopt om uw mond onopgemerkt te verbranden. Bij een verdoofde lip heeft u ook het risico dat drinken weer uit de mond loopt. Pas tot slot op dat u niet bijt op de verdoofde gebieden.

Voor andere vragen over verdoving kunt u terecht op onze ‘vraag en antwoord’-pagina of contact met ons opnemen. 

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen
Blog over fluoride bij de tandarts

Fluoride bij de tandarts

11 april 2024
Fluoride draagt bij aan een gezond en sterk gebit. Meer over de werking van fluoride en de veiligheid ervan leest u in deze blog.
Blog over tandpijn door stress

Tandpijn door stress

03 april 2024
Gevoelige tanden, kramp in uw kaken en slijtage; dat kan veroorzaakt worden door stress. Hier leest u meer over de oorzaak en wat u kunt doen om kaakpijn door stress te verminderen!