Verkleuring van tanden

Geplaatst op 14 december 2021

Iedereen wil graag een stralend wit en gezond gebit, maar de ochtend beginnen met een lekker bakje koffie of thee is voor velen een vaste gewoonte. Het is algemeen bekend dat onder andere koffie en thee zorgen voor een verkleuring van de tanden door de aanslag die zich hecht aan het gebit. Betekent dit dan dat u helemaal geen koffie of thee meer ‘mag’ drinken? Lees hieronder wat u kunt doen om verkleuring van de tanden te voorkomen.

Hoe ontstaat verkleuring van uw tanden?

De kleur van uw tanden wordt voornamelijk erfelijk bepaald. Hierdoor verschilt bij iedereen de kleur van tanden en kiezen. Maar hoe wordt dan de kleur bepaald? Uw kiezen en tanden zijn opgebouwd uit tandbeen en tandglazuur. De kleur van uw tanden wordt vooral bepaald door de dikte en de kleur van het tandbeen. De glazuurlaag geeft daarnaast een witte gloed aan de tanden ondanks dat het zo goed al doorzichtig is. Vaak zie je dat hoektanden geler van kleur zijn, dit komt doordat hoektanden een dikkere laag tandbeen hebben dan overige tanden. 

U zult zien dat uw tanden en kiezen donkerder worden naarmate u ouder wordt. Deze verkleuring van uw tanden is heel normaal. De vorming van het tandbeen gaat namelijk altijd door, terwijl de glazuurlaag juist dunner wordt door slijtage. Daarentegen kan verkleuring van de tanden en kiezen ook ontstaan door andere factoren zoals roken en het drinken van onder andere thee, koffie en rode wijn. 

Verkleuring van de tanden voorkomen

De verkleuring van tanden naarmate we ouder worden is moeilijk om te voorkomen, omdat dit van binnenuit gebeurd. Echter, de aanslag op tanden door bijvoorbeeld koffie of thee kan wel voorkomen worden. Die aanslag zorgt namelijk voor een verkleuring van de tanden aan de buitenkant. Er zijn verschillende manieren om deze verkleuring te voorkomen. Heeft u al erg verkleurde tanden? Dan kan het raadzaam zijn om aanpassingen te maken in uw leefstijl. Dit kan ook door middel van de volgende tips: 

1. Goed uw tanden poetsen

De beste manier om uw tanden wit en gezond te houden is; goed poetsen. Het klinkt voor de handliggend, maar veel mensen vinden het lastig om goed en consequent te poetsen. Ook eenmaal per dag flossen mag niet vergeten worden. Een goede mondhygiëne is dus van cruciaal belang. Maar hoe krijgt of behoudt u nou een goede mondhygiëne? Lees hiervoor onze blog: goed voornemen: een betere mondhygiëne.

2. Stoppen met roken

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar roken is de grootste boosdoener als het gaat om aanslag op uw tanden. Naast het verhoogde risico op mondkanker en ontstekingen veroorzaakt roken ook gele of zelfs bruine tanden. De aanslag van roken hecht zich aan uw tanden is daardoor ook veel moeilijker te verwijderen door de tandarts of mondhygiënist.     

3. Let op dranken als koffie, thee en rode wijn

Zoals u hierboven al kon lezen, kan verkleuring van de tanden ontstaan door dranken als koffie, thee en rode wijn. Dit komt doordat deze dranken tannine bevatten. Tannine kan zich gaan hechten aan de tandplak en zorgen dus voor de aanslag op uw gebit. Betekent dit dat u volledig moet stoppen met het drinken van deze dranken? Nee, maar als u de verkleuring wilt voorkomen dan is het aan te raden om niet te veel van deze dranken te drinken. Let dus op de hoeveelheid kopjes koffie en thee die u drinkt. Daarnaast kan de schade worden beperkt door naderhand voldoende water te drinken. 

Tip: Drink groene thee, muntthee of gemberthee. Groene thee zorgt voor minder aanslag dan zwarte thee. Het is nog beter om muntthee en gemberthee te drinken, omdat ze worden gezien als “niet echte thee” doordat ze geen tannine bevatten, die zorgt voor de verkleuring van uw tanden. 

4. Bezoek regelmatig uw tandarts of mondhygiënist  

Het sterk verkleuren van uw tanden kan voorkomen worden door regelmatig een bezoek te brengen aan uw tandarts/ mondhygiënist. Het is sterk aan te raden om een keer per 6 maanden langs te komen bij de tandarts/ mondhygiënist. 

Wilt u direct langskomen voor uw halfjaarlijkse of jaarlijkse consult? Maak dan hier een afspraak, we helpen u graag.

Tandaanslag verwijderen 

In dit artikel heeft u kunnen lezen hoe verkleuring van de tanden voorkomen kan worden, maar hoe zit dat met het verwijderen van de aanslag dat al op uw tanden aanwezig is? Het gebruik van whitening tandpasta, hard poetsen of de aanslag eraf proberen te krijgen door te krabben met uw nagels of een ander scherp voorwerp helpt niet. Doe dit dus ook absoluut niet! Juist niet, want zo wordt de glazuurlaag aangetast en dat zorgt voor nog meer problemen. Ga daarom voor het verwijderen van aanslag op uw tanden langs de tandarts/mondhygiënist. Zij kunnen kunnen de ontstane tandsteen en aanslag van de plekken verwijderen waar u zelf niet goed bij kunt komen. 

Heeft u last verkleurde tanden en wilt u de aanwezige aanslag op uw tanden laten verwijderen? Maak dan direct hier een afspraak. 

bekijk al ons nieuws