Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
bang voor de tandarts - van der lee
Bang voor de tandarts? Zo maakt u een bezoek minder eng!

Het is heel normaal om angstig te zijn voor een tandartsbezoek. Veel mensen hebben last van tandartsangst, maar er zijn verschillende manieren om deze angst te overwinnen en een bezoek minder stressvol (wist u trouwens dat stress ook tandpijn kan veroorzaken?) te maken. In dit artikel gaan we dieper in op waarom u misschien bang bent voor de tandarts, hoeveel mensen hier last van hebben, en geven we u praktische tips om uw angst te verminderen.

Waarom bent u eigenlijk bang voor de tandarts?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen angstig kunnen zijn voor de tandarts:

 

 • Slechte ervaringen in het verleden: Een pijnlijke of traumatische ervaring bij een eerdere tandartsbehandeling kan langdurige angst veroorzaken.
 • Angst voor pijn: De angst voor pijn, zelfs als die niet echt optreedt, kan mensen afschrikken.
 • Gevoel van machteloosheid: In de tandartsstoel hebben mensen vaak het gevoel dat ze de controle kwijt zijn.
 • Verlegenheid over de mondgezondheid: Schaamte over de staat van hun tanden of mondgezondheid kan mensen weerhouden om naar de tandarts te gaan. Bekijk in dit geval de volgende PDF met tips over mondverzorging.

Hoeveel mensen zijn bang voor de tandarts?

Tandartsangst is een veelvoorkomend probleem. Studies tonen aan dat ongeveer 15% tot 20% van de bevolking in meer of mindere mate bang is voor de tandarts. Dit komt neer op miljoenen mensen wereldwijd die hun tandartsbezoeken uitstellen of zelfs helemaal vermijden vanwege hun angst.

Hoe gaat u om met angst voor de tandarts? 3 tips!

Er zijn verschillende strategieën om met tandartsangst om te gaan. Hier zijn drie belangrijke tips die u kunnen helpen:

1. Ga naar een ‘lieve tandarts’

Een ‘lieve tandarts‘ is een tandarts die extra aandacht besteedt aan angstige patiënten. Van der Lee is ook aangesloten bij De Lieve Tandarts. Dit is een keurmerk voor tandartsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van angstige patiënten. Onze tandartsen zorgen voor een ontspannen en geruststellende omgeving, wat de angst aanzienlijk kan verminderen.

2. Bespreek uw angst vooraf met de tandarts

Het is belangrijk om uw angst vooraf met uw tandarts te bespreken. Een goede tandarts zal begripvol zijn en kan extra tijd nemen om de procedures uit te leggen en u gerust te stellen. Door openlijk over uw angst te praten, kan de tandarts maatregelen treffen om uw bezoek minder stressvol te maken​.

3. Neem iemand mee die u vertrouwt

Het kan enorm helpen om iemand mee te nemen die u vertrouwt. Een vriend of familielid kan u steun bieden en u helpen om u meer op uw gemak te voelen in de tandartsstoel. Hun aanwezigheid kan een kalmerend effect hebben en helpen om uw angst te verminderen​.

Bent u niet meer bang? Plan dan een controleafspraak in!

Als u uw angst hebt overwonnen, is het belangrijk om een afspraak in te plannen. Periodieke tandartsbezoeken zijn namelijk essentieel voor een goede mondgezondheid en kunnen helpen om toekomstige problemen te voorkomen. Plan daarom nu direct eenvoudig online een afspraak in. Bent u nog geen patiënt maar wilt u wel graag bij Tandartspraktijk van der Lee in Leeuwarden terecht? Dan kunt u zich eerst aanmelden via het online inschrijfformulier.

Blog Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?

Het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist

16 mei 2024
De tandarts en mondhygiënist: je ziet ze beide door de tandartspraktijk lopen. Maar wat is nou het verschil tussen de twee? We leggen het aan u uit.
Blog hoe vaak moet u naar de tandarts?

Hoe vaak moet u naar de tandarts?

15 mei 2024
Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is onmisbaar om uw gebit sterk en gezond te houden. Maar hoe vaak moet u naar de tandarts?

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen