Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
  • Maandag
    08:00 - 16:30
  • Dinsdag
    08:00 - 16:30
  • Woensdag
    08:00 - 16:30
  • Donderdag
    08:00 - 16:30
  • Vrijdag
    08:00 - 16:30
  • Zaterdag
    Gesloten
  • Zondag
    Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel

Geplaatst op 21 december 2020

Steeds meer mensen verkiezen een elektrische tandenborstel boven een handtandenborstel. Maar is een elektrische tandenborstel ook echt beter? En waar heeft dat dan mee te maken? We vertellen u er meer over in deze blogpost.

 

Tandplak verwijderen met een elektrische tandenborstel

Tandplak ontstaat gedurende de dag en nestelt zich op de tanden, kiezen en rond de tandvleesrand. Dit verwijdert u door uw tanden te poetsen. Toch blijft een gedeelte van de tandplak vaak achter. Het gevaar hiervan is dat de bacteriën in de tandplak ervoor kunnen zorgen dat u gaatjes in het glazuur krijgt of dat het tandvlees ontstoken raakt. Daarnaast verkalkt de tandplak tot tandsteen. 

Een elektrische tandenborstel maakt automatisch de juiste poetsbeweging. Het enige wat u zelf nog hoeft te doen is de borstel op de tand of kies plaatsen. Daarnaast is de borstelkop van een elektrische tandenborstel doorgaans kleiner dan die van een handtandenborstel. Hierdoor is het gemakkelijker om bepaalde plekken in de mond te bereiken. Een elektrische tandenborstel biedt in grote mate een oplossing voor deze problemen en verwijdert tandplak dus effectiever. 

Langere poetsduur

De aanbevolen poetsduur is (minimaal) 2 minuten. Dit wordt met een handtandenborstel vaak niet gehaald. Mensen vinden het vermoeiend en zijn zich daarnaast ook niet bewust van de poetsduur. De meeste elektrische tandenborstels hebben een timer die afgaat na de aanbevolen poetsduur. De betere elektrische tandenborstels hebben zelfs een interval timer, die aangeeft wanneer u verder moet gaan naar een ander gedeelte van uw gebit.

Veiliger voor tanden en tandvlees

Een ander voordeel van een elektrische tandenborstel ten opzichte van een handtandenborstel is dat het veiliger is voor uw tanden en tandvlees. Veel mensen hebben de neiging om te hard te poetsen. Dit kan schadelijk zijn voor met name het tandvlees. Het tandvlees kan beschadigd raken en als reactie terugtrekken. Het gevolg hiervan is dat het tandbeen bloot komt te liggen, en dit verhoogt het risico op ontstekingen (wat op den duur zelfs kan leiden tot parodontitis). Elektrische tandenborstels hebben vaak een ingebouwde poetskrachtsensor, waardoor u automatisch een waarschuwing krijgt als u te hard poetst.

Goede investering

Een elektrische tandenborstel lijkt misschien duur, maar het is de investering waard. Het zorgt voor een betere mondhygiëne waardoor de kans op tandvleesontsteking, gaatjes en andere vervelende mondproblemen afneemt. 

Tip: Om kosten te besparen kan u er voor kiezen om een elektrische tandenborstel te delen met uw gezinsleden. Uiteraard gebruikt iedereen een eigen borstelkop. Vergeet overigens niet om de borstelkop regelmatig te vervangen! Doe dit ongeveer elke 10 tot 12 weken.

Elektrische tandenborstel voor kinderen

Een leven lang een gezond gebit begint bij de gewoonte om uw tanden goed te poetsen. Het is daarom belangrijk dat kinderen deze gewoonte zo snel mogelijk aanleren. Een elektrische tandenborstel speciaal voor kinderen maakt tandenpoetsen leuk. Deze tandenborstels hebben een leuk design en vrolijke muziekjes. Elektrische tandenborstels zijn verkrijgbaar voor kinderen vanaf 3 jaar en de borstelkop is afgestemd op een melkgebit en op de grootte van de mond. Handig om te weten: de opzetstukjes voor kinderen passen soms ook op de elektrische tandenborstel voor volwassenen.

Conclusie

Op de vraag of een elektrische tandenborstel beter is dan een handtandenborstel kunnen wij volmondig ‘ja’ antwoorden. Een elektrische tandenborstel reinigt uw gebit beter dan een handtandenborstel. Maar let op! Alleen tandenpoetsen is niet voldoende voor een goede mondgezondheid. Wat u naast het goed poetsen van uw tanden moet doen voor een goede mondgezondheid, leest u in onze blog over een goede mondhygiëne.

 

Verdoving bij de tandarts

Verdoving bij de tandarts

06 maart 2024
Soms zijn behandelingen gevoelig of van lange duur. Verdoving is dan een goede oplossing om tijdelijk het gevoel in uw gebit weg te nemen. Hier leest u meer over verdoving bij de tandarts.
Blog beugel volwassene

Het dragen van een beugel als volwassene

15 februari 2024
Een beugel alleen voor tieners? Zeker niet! Ook als volwassene kunt u kiezen voor een beugel om uw tanden recht te zetten. In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden.
artikel vitaminetekort en gevolg mondgezondheid

De gevolgen van een vitaminetekort op de mondgezondheid

18 december 2023
Een vitaminetekort kan verschillende gevolgen hebben voor uw mondgezondheid. In dit artikel leest u hier meer over.