Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag gesloten
Gesloten
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Wat is het verschil tussen een tandarts en een mondhygiënist? Wij leggen het uit!

Bent u wel eens in de war geraakt over wie wat doet in de tandartspraktijk? Dat is begrijpelijk. Veel mensen vinden het onderscheid tussen tandartsen en mondhygiënisten verwarrend. In dit artikel leest u daarom meer over de verschillen tussen de tandarts en de mondhygiënist.

Verschil tandarts en mondhygiënist in werkzaamheden

Tandartsen
Tandartsen zijn verantwoordelijk voor diverse tandheelkundige taken, waaronder routinecontroles, vullingen, extracties, wortelkanaalbehandelingen, kronen, bruggen, en soms cosmetische tandheelkunde zoals het bleken van tanden. Tandartsen zijn opgeleid om verschillende tandheelkundige problemen te diagnosticeren en te behandelen, en kunnen indien nodig patiënten doorverwijzen naar specialisten, zoals orthodontisten of kaakchirurgen.

Mondhygiënisten
Mondhygiënisten richten zich voornamelijk op preventieve tandheelkunde en het verbeteren van de mondgezondheid van patiënten. Onder de taken van mondhygiënisten vallen onder andere het reinigen van tanden, tandsteen verwijderen, het geven van voorlichting en instructies over mondhygiëne en het uitvoeren van behandelingen zoals het aanbrengen van fluoride en het sealen van tanden. Ze werken vaak nauw samen met tandartsen om de algehele mondgezondheid van patiënten te verbeteren.

Verschil tandarts en mondhygiënist in opleidingsachtergrond

Tandartsen
Tandartsen zijn medische professionals die een universitaire studie in de tandheelkunde hebben gevolgd. Tijdens deze studie wordt uitgebreid aandacht besteed aan de anatomie van het hoofd en de mond, evenals de diagnose, behandeling en preventie van tandheelkundige aandoeningen en ziekten. 

Om uiteindelijk de beschermde titel ‘tandarts’ te mogen gebruiken en zelfstandig voorbehouden handelingen uit te mogen voeren, dient een tandarts zich te laten registreren in het BIG-register. Dit register bestaat om duidelijkheid te scheppen over de bevoegdheid van een zorgverlener en is door iedereen in te zien. Elke vijf jaar dient een tandarts zich opnieuw te registreren in het BIG-register.

Mondhygiënisten
Mondhygiënisten hebben een gespecialiseerde opleiding gevolgd in mondhygiëne, vaak op hbo-niveau. Deze opleiding omvat een grondige studie van mondhygiëne, preventie van tandheelkundige problemen en het bieden van mondverzorging. 

Een mondhygiënist kan geregistreerd of niet-geregistreerd zijn. Wanneer een mondhygiënist geregistreerd is, staat deze persoon ingeschreven in het BIG-register. Met deze registratie mogen mondhygiënisten uitgebreidere behandelingen uitvoeren, zoals verdoven, gaatjes vullen en röntgenfoto’s maken. Het is ook mogelijk om als mondhygiënist geregistreerd te worden in het onafhankelijke Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM).

Hoe zit het met de zorgverzekering?

Tandzorg zit in het basispakket voor kinderen/jongeren onder de 18 jaar. Volwassenen daarentegen moeten een aanvullende verzekering afsluiten om hun tandartskosten te vergoeden. Dit geldt voor zowel behandelingen door de tandarts als de mondhygiënist. Weet u niet zeker of u aanvullend verzekerd bent voor de tandarts en mondhygiënist? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Tandarts of mondhygiënist, wij staan voor u klaar

Of u nu behoefte heeft aan een routinecontrole, een professionele reiniging of advies over mondverzorging, ons ervaren team van tandartsen en mondhygiënisten staat voor u klaar. We streven ernaar om elke patiënt de best mogelijke zorg te bieden en met een glimlach onze praktijk te laten verlaten. Hierin zit dus geen verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist. Heeft u vragen over een behandeling of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak

Blog hoe vaak moet u naar de tandarts?

Hoe vaak moet u naar de tandarts?

15 mei 2024
Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is onmisbaar om uw gebit sterk en gezond te houden. Maar hoe vaak moet u naar de tandarts?

Tandhalzen opvullen

11 april 2024
Gevoelige tandhalzen kunnen een vervelend gevoel veroorzaken. Soms trekt dit vanzelf weg, soms is een behandeling nodig. Hier leest u meer over het opvullen van tandhalzen
Blog over fluoride bij de tandarts

Fluoride bij de tandarts

11 april 2024
Fluoride draagt bij aan een gezond en sterk gebit. Meer over de werking van fluoride en de veiligheid ervan leest u in deze blog.