Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag gesloten
Gesloten
  • Maandag
    08:00 - 16:30
  • Dinsdag
    08:00 - 16:30
  • Woensdag
    08:00 - 16:30
  • Donderdag
    08:00 - 16:30
  • Vrijdag
    08:00 - 16:30
  • Zaterdag
    Gesloten
  • Zondag
    Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Kiezen sealen om uw gebit te beschermen

Geplaatst op 19 juli 2021

Het doel van kiezen sealen is om ze extra bescherming te bieden tegen gaatjes en ander tandbederf. Sealen betekent letterlijk afdichten. Veel mensen denken dat zowel kiezen als tanden geseald kunnen worden. Dat is niet het geval. Het gaat bij sealen enkel om de kiezen. Kiezen kunnen groefjes en putjes hebben op de kauwvlakken. Dat maakt het lastig om de kiezen goed schoon te houden. De kans is groot dat er tandplak en dus ook bacteriën achterblijven na het poetsen. De oplossing is het sealen van de kiezen. De groefjes en putjes worden dan gevuld met sealant. Een ander woord voor sealant is fissuurlak. Sealant is dus een soort ‘lak’ die zorgt een dun (onzichtbaar) laagje op de kiezen. 

Hoe ziet de behandeling er uit?

De kiezen worden schoongemaakt met een borsteltje en polijstpasta. Vervolgens worden de kiezen ruw gemaakt met een zure vloeistof of gel zodat de sealant goed kan hechten. De kiezen worden schoongespoeld, droog geblazen en tot slot wordt de sealant aangebracht en uitgehard. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een blauwe lamp. De tandarts(assistent) plaatst deze lamp kort op uw kiezen en controleert of de sealant goed op zijn plaats zit. Het klinkt misschien als een hele klus, maar dat valt mee. Het duurt maar een paar minuten per kies en de behandeling is geheel pijnloos!

Voor- en nadelen van kiezen sealen

Het voordeel van kiezen sealen is dat de kiezen beter beschermd zijn tegen tandplak en bacteriën, en dus tegen gaatjes en ander tandbederf. Er zijn eigenlijk geen nadelen te noemen voor het sealen van kiezen. Houd er wel rekening mee dat de sealant geen garantie biedt tegen het ontstaan van gaatjes of ander tandbederf. Een goede mondhygiëne en een regelmatig bezoek aan de tandarts blijven noodzakelijk voor een goede mondgezondheid.

Is sealen geschikt voor kinderen of volwassenen?

Het sealen van kiezen is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Met name voor kinderen is het sterk aan te raden om de kiezen te sealen. Gaatjes en anders tandbederf ontstaan vaak al op jonge leeftijd. Kinderen consumeren gemiddeld genomen vrij veel suiker (80% te veel volgens het diabetes fonds) en suiker is slecht voor het gebit. Dat geldt trouwens ook voor volwassenen. Ook zij consumeren doorgaans (30%) te veel suiker.

Daarnaast is de mondhygiëne van kinderen over het algemeen genomen minder goed dan die van volwassenen. Enerzijds omdat kinderen tot 10 jaar vaak nog niet de motoriek hebben om het gebit zelf goed schoon te kunnen houden en anderzijds ontbreekt het kinderen vaak aan de discipline om goed en lang genoeg te poetsen en gebruik te maken van tandenstokers, ragers of flossdraad. Dit kan leiden tot tandplak dat achterblijft na het poetsen en een aangetaste glazuurlaag. Als tandglazuur (gedeeltelijk) verdwijnt, dan komt het ook niet meer terug. Hierdoor neemt de beschermende werking van het tandglazuur af en neemt de kans op gaatjes en andere problemen (zoals een tandvleesontsteking) aanzienlijk toe. Ook tandplak heeft een negatieve invloed op gaatjes. In tandplak zitten namelijk veel bacteriën die gaatjes kunnen veroorzaken.

Tip: snoep verstandig (minder suiker) en maak gebruik van een elektrische tandenborstel.

Heeft u of uw kind last van een gaatje? Maak dan een afspraak, we helpen u graag.

Tarieven en vergoedingen kiezen sealen

Het sealen van kiezen wordt voor kinderen vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt voor kinderen met het blijvende gebit. Het sealen van een melkgebit komt niet vaak voor. Als de tandarts dit nodig vindt dan zal er toestemming gevraagd moeten worden aan de zorgverzekeraar. Dit kan de tandarts voor u aanvragen. Voor volwassenen kan (een deel van) de behandeling vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk van uw verzekering. Wilt u weten of uw verzekering de kosten van de behandeling vergoed? Dan kunt u het best contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Voor een indicatie kunt u ook de vergoedingen voor sealen bekijken op de website van tandartsverzekering.nl.

bang voor de tandarts - van der lee

Bang voor de tandarts? Zo maakt u een bezoek minder eng!

08 juli 2024
Bent u ook bang voor de tandarts? Weet dat u niet de enige bent en ontdek wat u hieraan kunt doen! ✓Tips & Tricks ✓Oorzaken
Blog Wat is het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist?

Het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist

16 mei 2024
De tandarts en mondhygiënist: je ziet ze beide door de tandartspraktijk lopen. Maar wat is nou het verschil tussen de twee? We leggen het aan u uit.
Blog hoe vaak moet u naar de tandarts?

Hoe vaak moet u naar de tandarts?

15 mei 2024
Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist is onmisbaar om uw gebit sterk en gezond te houden. Maar hoe vaak moet u naar de tandarts?