Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag gesloten
Gesloten
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Waarom is suiker slecht voor uw tanden?

Geplaatst op 8 december 2020

Volgens het diabetes fonds consumeren gemiddeld 60% van de volwassenen en maar liefst 90% van de kinderen in Nederland te veel suiker. Volwassenen 30% en kinderen 80% te veel. Het is algemeen bekend dat suiker slecht is voor onze gezondheid en we zijn ons er ook steeds meer van bewust dat suiker slecht is voor onze tanden. Maar waarom is dat zo? En wat zijn de gevolgen voor het gebit?

Effect van suiker op tanden

In onze mond bevinden zich allerlei bacteriën die suikers omzetten in zuren. Deze zuren verlagen de pH-waarde in onze mond en daardoor neemt de oplosbaarheid van het tandglazuur toe. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, aangezien het tandglazuur zichzelf kan herstellen. Maar als het tandglazuur te weinig tijd krijgt om zich te herstellen dan brengt dat blijvende schade toe. Het glazuur verdwijnt dan gedeeltelijk (en komt nooit meer terug). De beschermende werking neemt af en de kans op gaatjes (cariës) en tanderosie neemt aanzienlijk toe. 

Het herkennen van een gaatje kan lastig zijn. Vaak voelt u namelijk pas pijn in een vergevorderd stadium. Het tandbeen is daarbij ook aangetast. De pijn is met name merkbaar bij aanraking met hele koude of hete dranken of etenswaren. Ook tanderosie merkt u vaak pas in een vergevorderd stadium. Dit is te herkennen aan gevoelige tanden, waar mogelijk ook ‘vlekjes’ op te zien zijn. 

Verschillende soorten suiker

Geldt dat dan ook voor fruitsuikers? En voor ongeraffineerde suikers? Ja, helaas wel. Suiker is suiker. De bacteriën in onze mond maken geen onderscheid tussen de verschillende vormen van suiker. Ons hele lichaam niet overigens. Dus vergeet alle fabeltjes over gezonde en ongezonde suikers, want ze bestaan niet. Om een voorbeeld te noemen: ‘’Light-drankjes zijn minder schadelijk voor je tanden’’. Dat is dus niet waar. De suikervervangers in light-drankjes veroorzaken dan misschien niet direct gaatjes, maar ze bevatten wel zuren die tanderosie kunnen veroorzaken. 

Gaatjes en tanderosie voorkomen

U kunt deze problemen dus maar beter proberen te voorkomen. Want genezen is maar gedeeltelijk mogelijk. Zorg voor een goede mondhygiëne. Wij raden u aan om maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag aan te houden (water uitgezonderd). Hierdoor krijgt het tandglazuur voldoende tijd om zich te herstellen. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om zo min mogelijk suiker te consumeren. Kies dus voor water, koffie en/of thee zonder suiker en vermijd suikerhoudende dranken en etenswaren. Snoep verstandig en let ook goed op zogeheten ‘lege calorieën’. Dit zijn calorieën die weinig tot geen voedingswaarde bevatten. Los van het feit dat ‘lege calorieën’ erg ongezond zijn en de kans op onder andere overgewicht vergroten, krijgt u ook snel weer honger waardoor u waarschijnlijk op meer dan 7 eet- en drinkmomenten per dag uitkomt. 

En tot slot: poets uw tanden twee keer per dag om bacteriën tegen te gaan. Goed poetsen verzekert u er niet van dat u geen gaatjes krijgt, maar het draagt wel bij aan een goede mondgezondheid. Wij raden u aan om gebruik te maken van een elektrische tandenborstel. Deze verwijdert tandplak (en dus ook bacteriën) effectiever.

Heeft u last van een gaatjes of wilt u graag advies? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. 

Wat te doen bij een kaakgewrichtonsteking Tandartspraktijk van der Lee

Last van kaakgewrichtontsteking?

10 juli 2023
Een kaakgewrichtontsteking is vaak niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Lees hier meer over de oorzaak, symptomen en hoe je de pijn kunt verzachten.
Houd je gebit stralend met tanden ragen en tanden stoken bij Tandartspraktijk van der Lee

Houd uw gebit stralend met tanden ragen en tanden stoken

16 mei 2023
Door uw tanden regelmatig te stoken of ragen, zorgt u ervoor dat uw gebit stralend en gezond blijft. Lees hier alle voordelen!
Het belang van genoeg water drinken voor uw gebit bij Tandartspraktijk van der Lee

Het belang van genoeg water drinken

09 april 2023
Voldoende water drinken is belangrijk voor de gezondheid van uw gebit. Lees hier wat deze voordelen zijn!