Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Aften in de mond

Aften in de mond komen bij ongeveer 20% van de bevolking regelmatig voor. Deze kleine zweertjes kunnen erg pijnlijk zijn. Hoewel de aften onschuldig zijn, kunnen ze zorgen voor veel ongemak tijdens het eten, drinken en praten. Wij vertellen u daarom alles over hoe aften in de mond ontstaan, hoe u aften kunt proberen te voorkomen en wat u aan deze vervelende aandoening kunt doen!

Wat zijn aften?

Aften zijn zweertjes of blaasjes in de mond. Het zijn vaak ronde plekjes met een doorsnede van een paar millimeter. De aften in de mond beginnen vaak als een rood vlekje. Pas als de zweer openbarst ontstaat er een aft, deze is wit of geel met een rode rand eromheen. Aften in de mond verdwijnen in een paar dagen tot een paar maanden weer, afhankelijk van wat voor soort aft het is. Veel mensen komen er pas laat achter dat ze een aft in hun mond hebben, doordat de pijn komt nadat de zweer opengebarsten is.

Aften komen vooral voor aan de binnenkant van de lippen, wangen, op het tandvlees, op het gehemelte en op of onder de tong. Over het algemeen worden aften in de mond niet overgedragen. Wel zijn kunnen ze erg pijnlijk zijn.

Hoe ontstaan aften in de mond?

Hoewel er veel onderzoek naar is gedaan, is nog niet bekend hoe aften precies ontstaan. Vaak steken deze vervelende zweertjes de kop op bij een verminderde weerstand, een slechte mondhygiëne, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of langdurige stress. Ook een slecht passend kunstgebit of een scherp randje aan een tand of kies kan een aft in uw mond veroorzaken. Al met al zijn dit de meest genoemde factoren waardoor aften in de mond ontstaan:

 • Overgevoeligheid voor voedingsstoffen
 • Een tekort aan vitamine B12, ijzer of foliumzuur
 • Hormonale schommelingen
 • Stress
 • Beschadiging van het mondslijmvlies
 • Verminderde weerstand

Hoe voorkom ik aften in mijn mond?

Nu u weet hoe aften in de mond ontstaan, wilt u natuurlijk ook graag weten hoe u deze kunt voorkomen. De aanleg voor aften kan helaas niet worden weggenomen. Daarom kunt u toekomstige aften ook niet voor de volle 100% voorkomen. Er zijn echter wel dingen die u kunt proberen om nieuwe aften te vermijden:

Zorg voor een optimale mondhygiëne

Reinig uw gebit, tandvlees en tong dagelijks zo goed mogelijk. Dit houdt in: poetsen, flossen, uw tong schrapen en spoelen. Hierdoor kunnen er geen bacteriën of medicijnen in uw mond achterblijven die zweertjes kunnen veroorzaken. Lees hier onze tips voor een optimale mondhygiëne.

Bouw een goede conditie op ter preventie

Een gezond dieet en goed uithoudingsvermogen zorgen voor een betere weerstand. Dit kan helpen om nieuwe aften in uw mond te voorkomen.

Mijd bepaalde voedingsmiddelen

Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen, kan het helpen om bepaalde voedingsmiddelen waarvan u merkt dat u er overgevoelig voor bent te vermijden. Meer weten over de relatie tussen voeding en mondgezondheid? Dan raden wij het boek 'Voeding en mondgezondheid' van Louise Witteman aan. Zij wijdt een geheel hoofdstuk aan de relatie tussen aften en voeding en geeft daarbij enkele tips wat wel en niet te eten. 

Zorg voor zo min mogelijk stress

Hoewel stress geen directe oorzaak is van aften in de mond of aften op de tong, is het wel een belangrijke factor. Stress verzwakt namelijk uw immuunsysteem. Probeer stress dus zo veel mogelijk te vermijden.

Hoe worden aften behandeld?

Het eerste waar u om moet denken is dat de aften in uw mond niet kapot gaan. Wanneer er vocht uit de zweertjes komt, is de kans namelijk groot dat ze zich gaan verspreiden. Aften genezen binnen 1 tot 3 weken meestal vanzelf.

Heeft u toch veel last van ongemak met eten, drinken of praten door aften? Er bestaan verschillende middeltjes op de markt waarmee de pijn kan worden bestreden. Overleg met uw behandelend tandarts van Tandartspraktijk Van der Lee welk middel geschikt is voor u. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.