Openingstijden
5 dagen per week vanaf 08:00
Vandaag open
08:00 - 16:30
 • Maandag
  08:00 - 16:30
 • Dinsdag
  08:00 - 16:30
 • Woensdag
  08:00 - 16:30
 • Donderdag
  08:00 - 16:30
 • Vrijdag
  08:00 - 16:30
 • Zaterdag
  Gesloten
 • Zondag
  Gesloten
Bel ons
058 216 4682
Locatie
Westersingel 44, 8913 CL Leeuwarden
Logo
Tandartspraktijk van der Lee Leeuwarden

Droge mond

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Wanneer een droge mond een blijvende klacht wordt, kan dit heel vervelend zijn. Langdurige of blijvende monddroogheid is namelijk slecht voor uw gebit en mondslijmvlies. Tandartspraktijk van der Lee in Leeuwarden kan u helpen bij dit probleem.

De oorzaken van een droge mond

Kort gezegd is er maar één oorzaak van een droge mond: een tekort aan speeksel. De speekselklieren geven in het geval van een droge mond onvoldoende speeksel af. Onvoldoende afgifte van speeksel kan onstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen, ziekten of door chemobestraling bij een tumor in de hersenen. In dat laatste geval kunnen de speekselklieren door de straling onherstelbaar beschadigd zijn.

Het belang van speeksel 

Een tekort van speeksel is slecht voor je algehele mondhygiëne. Naast dat het een droge mond veroorzaakt, is het ook mogelijk dat er schimmelinfecties in je mond onstaan. Speeksel beschermt de mond namelijk tegen bacteriën en schimmels. Heb je regelmatig last van een droge mond, dan is het mogelijk dat je sneller gaatjes ontwikkeld. Kortom: speeksel is een zeer belangrijk onderdeel van de mond. 

De klachten bij een droge mond

Bij een droge mond voelt u de constante behoefte om uw mond vochtig te maken. Die behoefte kan overdag optreden maar ook 's nachts. Het wegslikken van droog voedsel, zoals brood, gaat moeilijk als u er niets bij drinkt. Verder kunnen zowel lippen als tong strak en plakkerig aanvoelen. Hierdoor kunt u ook problemen hebben met spreken.

's Nachts een droge mond

Een droge mond wordt vaak 's ochtends bij het opstaan opgemerkt. Dat de mond zo droog is, komt zeer waarschijnlijk omdat er met een open mond is geslapen. Dit kan 's nachts een droge mond opleveren. Met name rugslapers kunnen hier last van krijgen. Last van 's nachts een droge mond? Probeer op uw zij te slapen, hierdoor gebeurt het minder snel dat u met een open mond slaapt. Daarnaast wordt er ook minder speeksel 's nachts aangemaakt, wat voor nog meer droogte zorgt. 

De behandeling van een droge mond

Wat is er te doen aan een droge mond? Monddroogheid is te bestrijden door de speekselafgifte te stimuleren. Eet bijvoorbeeld voedsel waarbij u flink moet kauwen. De afgifte van speeksel kan ook versterkt worden door het eten van licht zuur voedsel, zoals fruit of komkommer. Wordt de monddroogheid  veroorzaakt door medicatie, wellicht kan een verandering van medicijnen helpen bij uw droge mond.

U kunt ook nog gebruik maken van speekselvervangers om een droge mond tegen te gaan. Dit zijn speciale vloeistoffen in de vorm van een bevochtigingsgel of een verstuiver. Een bevochtingingsgel brengt u op de slijmvliezen aan. Met de verstuiver kunt u uw mond bevochtigen. Overleg met uw tandarts welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Tandartspraktijk van der Lee in Leeuwarden.