Droge mond

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Wanneer dit een blijvende klacht wordt dan kan dit heel vervelend zijn. Langdurige of blijvende monddroogheid is namelijk slecht voor uw gebit en mondslijmvlies. Tandartspraktijk van der Lee in Leeuwarden kan u helpen bij dit probleem.

De klachten bij een droge mond

Bij een droge mond voelt u de constante behoefte om uw mond vochtig te maken. Die behoefte kan overdag optreden maar ook 's nachts. Het wegslikken van droog voedsel, zoals brood, gaat moeilijk als u er niets bij drinkt. Verder kunnen zowel lippen als tong strak en plakkerig aanvoelen. Hierdoor kunt u ook problemen hebben met spreken.

De oorzaken van een droge mond

Kort gezegd is er maar één oorzaak van een droge mond: een tekort aan speeksel. De speekselklieren geven in dit geval onvoldoende speeksel af. Onvoldoende afgifte van speeksel kan onstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen, ziekten of door chemobestraling bij een tumor in de hersenen. In dat laatste geval kunnen de speekselklieren door de straling onherstelbaar beschadigd zijn.

De behandeling van een droge mond

Wat is er te doen aan een droge mond? Monddroogheid is te bestrijden door de speekselafgifte te stimuleren. Hierbij eet u voedsel waarop u goed moet kauwen. De afgifte van speeksel kan ook versterkt worden door het eten van licht zuur voedsel, zoals fruit of komkommer. Een andere oplossing is, wanneer uw monddroogheid wordt veroorzaakt door medicatie, een verandering van medicijnen. U kunt ook nog gebruik maken van speekselvervangers. Dit zijn speciale vloeistoffen in de vorm van een bevochtigingsgel of een verstuiver. Een bevochtingingsgel brengt u op de slijmvliezen aan. Met de verstuiver kunt u uw mond bevochtigen. Overleg met uw tandarts welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Wilt u meer weten over bovenstaand onderwerp? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Tandartspraktijk van der Lee in Leeuwarden.